Hová tűnt Rutger Hauer

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Rutger Oelson Hauer 1944. január 23-án született a hollandiai Breukelenben. 1956. december 12-én állt először a kamera elé, az Asmodée című tévéfilmben. 16 évesen beiratkozott egy színitanodába, s ezután hat évig játszott a színpadon. Mindeközben általában kétkezi munkákból élt, volt ács, kertész, kazánfűtő is. Amikor ez utóbbi állásában, Svájcban dolgozott, találkozott első feleségével, akitől lánya, Aysha született, aki szintén a színész szakmában helyezkedett el.

Színitanulmányai befejeztével Hauer egy kis vándortársulatnál helyezkedett el, ahol egy személyben volt rendező, jelmeztervező és dramaturg is. John Steinbeck Egerek és emberek című darabját például ő fordította le holland nyelvre és alkalmazta színpadra.

Egy veszedelmes elme kórképe/szorakozas/filmklub/20030411nezzen.htmlRutger Hauer hivatalos honlapjahttp://www.rutgerhauer.comAz Egy veszedelmes elme vallomásai hivatalos oldalahttp://miramax.com/confessions

1969-ben játszott első mozifilmjében, a Monsieur Hawarden-ben, ám a jeleneteit kivágták a filmből. Népszerűsége akkor ugrott meg, amikor a Floris című tévésorozatban szerepelt, amely a kezdetét jelezte Paul Verhoeven rendezővel való együttműködésének. 1972-ben a Verhoeven által rendezett, Oscar-díjra jelölt erotikus thrillerben, a Turkish Delight-ban tűnt fel újra.

A nemzetközi ismertséget is a holland rendező hozta meg neki, amikor rábízta az 1977-es Futás a túlélésért című film főszerepét. Az Egyesült Államokban 1981-ben tett szert hírnévre, amikor Sylvester Stallone terrorista ellenfelét, Wulfgart alakította a Fantom az éjszakában című alkotásban.

Forrás: ORIGO
Roy Batty, a lázadó replikáns

Hauer több mint 80 kisebb-nagyobb szerepet vállalt el, s személyét hatalmas kultusz övezi az Egyesült Államokban. Ez legnagyobbrészt valószínűleg Ridley Scott 1982-es kultfilmjének, a Szárnyas fejvadász-nak köszönhető, amelyben a színész Roy Battyt, a lázadó replikánsok vezetőjét alakította.

A holland színészt többször kitüntették a filmszakma különböző díjaival. Ermano Olmi melankolikus The Legend of the Holy Drinker című alkotásában nyújtott alakításáért a legjobb színésznek járó díjat vehette át az 1988-as seattle-i nemzetközi filmfesztiválon.

Karrierjének legnagyobb elismerését, a Golden Globe-díjat az 1987-es Menekülés Sobiborból-ért kapta. A megtörtént eseményeket feldolgozó filmben Hauer az orosz hadifogoly Sashát alakítja, aki élére áll a koncentrációs tábor őrei ellen szervezett lázadásnak.

1994-ben ismét jelölték a díjra, az HBO saját készítésű minisorozatának, a Harmadik birodalom-nak a főszerepéért, amelyben Xavier March SS-tisztet alakította. A bizarr utópiában a náci Németország megnyerte a második világháborút, s éppen a Führer 75. születésnapjára készülnek, amikor rejtélyes gyilkosságok történnek a vezérkar köreiben. March kapja a feladatot, hogy kinyomozza, mi történt. Egy amerikai újságíróval együttműködve azonban felfedezik az eddig rejtve maradt háborús bűnöket, amelyek veszélybe sodorják a német birodalom béketárgyalásait az Egyesült Államokkal.