A Disney stúdió elnöke a Pearl Harbor áldozata lett

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Schneider vezetése alatt a Disney nem tudott igazi nagy durranást produkálni. A 102 kiskutya, az Eszeveszett birodalom, vagy legutóbb az Atlantis, az első énekes-táncos betétek nélküli Disney-rajzfilm a jegybevételeket illetően mind a vártnál gyengébben muzsikált. A gigantikus költségvetése miatt "második Titanic"-ként emlegetett nagyszabású háborús film, a Pearl Harbor úgyszintén alulteljesített, pedig a Disney nagy reményeket fűzött hozzá; legfőképpen azt, hogy kilendíti a céget a hullámvölgyből.

Michael Bay filmje ugyan az első hétvégén 75 millió dollárt hozott az USA-ban, ám a következő két hétben a felére csökkent a nézettsége. Ebben nyilván közrejátszott, hogy a kritikusok bírálatainak össztüze már röviddel a bemutató után "elsüllyesztette" a Pearl Harbort.

De a Disney legnagyobb kudarca nem anyagi vagy kritikai, hanem erkölcsi: "hazai pályán" szégyenteljes vereséget mért rá nagy riválisa, a DreamWorks Shrek című számítógép-animációs rajzfilmjével, amely eddig 200 millió dolláros bevételt fialt. Szakírók szerint ez volt az utolsó szög Schneider koporsójában, aki 1985 óta dolgozott a Disneynél. A hírek szerint visszatér nagy szerelméhez, a Broadwayhez.