Lars von Trier és Nicole Kidman együttműködése olyan jól sikerült a Dogville című film forgatásán, hogy eldöntötték, további két filmet készítenek majd közösen. A tervbe vett produkciók trilógiává bővítik majd a már elkészült Dogville-t.

Forrás: MTIA dán dogmafilmek legismertebb alkotója, Lars von Trier egyre nagyobb sztárokat nyer meg rendhagyó produkcióihoz. Legutóbbi, Táncos a sötétben című filmje összehozta Björköt és Catherine Deneuve-öt, a most készülő alkotásához pedig Nicole Kidmant nyerte meg főszereplőnek. Mellette fontos szerepet kapott az idősebb hollywoodi generációhoz tartozó Lauren Bacall és James Caan, a svéd származású Stellan Skarsgard, valamint a nemrég elhunyt Katrin Cartlidge (aki játszott Lars von Trier Hullámtörés című filmjében is).

A Dogville az 1930-as évek amerikai kisvárosában játszódik. Nicole Kidman idegenként érkezik a közösségbe, amely előítélettel fogadja. Az improvizációs jelenetekkel és jelzésszerű díszletelemekkel feldolgozott történet az emberi természet legmélyebb bugyrait tárja fel.

A film rendhagyó forgatása akkora élményt szerzett Nicole Kidmannek - a közös munka pedig von Triernek -, hogy megállapodtak további két rész készítéséről. Kidman mindhárom epizódban ugyanazt a karaktert alakítja majd. Először azonban még eleget tesz annak a szerződésnek, melyet Jonathan Glazer Birth című filmjének egyik szerepéről írt alá. A Dogville második részét tehát - mely a Mandalay címet viseli - legkorábban 2003 augusztusában kezdik el forgatni.

A dán rendező korábban is készített trilógiát: a Hullámtörés, az Idióták és a Táncos a sötétben szintén egységet alkot.

Peter Aalbaeck Jensen, a Dogville producere elmondta, hogy bár Lars von Trier már befejezte művét, mégis csak a 2003 tavaszán megrendezendő cannes-i filmfesztiválon mutatják majd be először. Von Trier legutóbbi alkotása, a Táncos a sötétben is itt aratta legnagyobb sikerét: 2000-ben megkapta a legjobb filmnek járó Arany Pálmát.