Halle Berry, a fekete gyémánt

Az Oscar-díjas Bond-lány nem kíméli magát, ha munkáról van szó. Legutóbbi filmjei forgatásán a 37 éves színésznő számos sérülést szenvedett a kartöréstől kezdve a szemébe csapódó üvegszilánkig. A kellemetlenségekre azonban úgy tekint, mint a munkája részét képező apróságokra és nem egyszerűen nem hátrál meg a kihívások elől. Az egykori bálkirálynő ambiciózus természetének köszönheti, hogy jelenleg ő a legjobban fizetett hollywoodi sztárok egyike.

Halle Anne Berry 1966 augusztus 14-én született brit anyától és afrikai származású apától. Nevét a Halle Brothers nevű áruházról kapta. Szülei házassága nagy vihart kavart a hatvanas évek elején, s a lányt osztálytársai is gyakran csúfolták az iskolában. Halle azonban már akkor megmutatta, hogy nem adja fel egykönnyen, s hamarosan osztályelsőként került az iskolai újság szerkesztői székébe. Lélegzetelállító szépségét pedig pom-pomlányként kamatoztatta, sikerrel, ugyanis a szalagavatón őt választották meg a bál szépének. 17 éves korában került először a reflektorfénybe, amikor megnyerte a Miss Teen All-American szépségversenyt, 1986-ban pedig dobogós helyezést ért el a Miss USA-n. Innen egyenes út vezetett a kifutók világába, Halle azonban hamarosan úgy érezte, a szíve a világot jelentő deszkák felé húzza.

1989-ben állt először a kamerák elé a Living Dolls című tévésorozatban. Munkabírása és lelkiismeretessége pedig rövid idő alatt meghozta gyümölcsét, ugyanis Spike Lee nem sokkal ezután szerepet ajánlott neki a 1991-es Dzsungelláz című filmjében, ahol Samuel L. Jackson crackfüggő barátnőjét kellett alakítania. Alakításáért kiváló kritikákat kapott, ám egy darabig még várnia kellett, hogy karrierje valóban elindulhasson felfelé. Addig csupán a csinos mellékszereplők feladatit osztották rá a rendezők, mint például Cory a sztriptíztáncosnő szerepét Bruce Willis és Damon Wayans mellett a szintén '91-es Az utolsó cserkész-ben.

1999-ben adatott meg számára a lehetőség, hogy példaképeinek egyikét az 50-es évek legendás fekete színésznőjét, a tragikus sorsú Dorothy Dandridge-et. A század közepének előítéletekkel teli Hollywoodjában az árral szemben úszó színésznő megformálása olyan hitelesen sikerült, hogy Halle 2000-ben átvehetete érte a Golden Globe-díjat. Ezután két kasszasiker következett, a képregényből mozivászonra adaptált X-Men, melyben a mutáns Vihar szerepét alakította, majd egy évvel később a Kardhal című akciófilm, melyben John Travolta és X-Men béli harcostársa Hugh Jackman oldalán domborított - férfirajongói nagy örömére, akik félmeztelenül is láthatták a maffiózót alakító Travolta "barátnőjeként".

Forrás: Intercom
Kardhal - Hugh Jackman és Halle Berry

A Kardhal évében mutatták be a Szörnyek keringője című drámát, amelyben egy halálra ítélt rab feleségét alakította, aki férje halála után szerelmi viszonyba bonyolódik a kivégzést levezénylő rasszista börtönőrrel. Halle megállta a helyét Billy Bob Thornton és Heath Ledger mellett, olyannyira, hogy a 2001-es Oscar-gálán neki ítélték a legjobb színésznőnek járó szobrocskát. A lélegzetelállító estélyi ruhában - amelyet az Oscar-díjak 75 éves történetének legszebb öltözékévé választottak - a pódiumra lépő színésznő hangja elcsuklott amikor levegőbe emelte a díjat, s könnyek között mondott köszönetet, nem feledkezve el példaképéről Dorothy Dandridge-ről sem.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK