Az 1993-as Pelikán ügyirat után újra politikai thrillerben játszik főszerepet az Oscar-díjas Denzel Washington. A Jonathan Demme által rendezett A mandzsúriai jelölt az azonos című 1962-es klasszikus feldolgozása. Az amerikai mozikban július végén bemutatásra kerülő film előzetese már megtekinthető az interneten.

Oscar-díjasok parádéznak A mandzsúriai jelölt című politikai thrillerben. A főszerepet a kétszeres győztes Denzel Washington játssza, míg a rendezői székben A bárányok hallgatnak-ért díjazott Jonathan Demme ül. Az egyik mellékszerepben a szintén két Oscart magáénak tudható Meryl Streep látható.

Washington karakterét, Bennett Marcót John Frankenheimer 1962-es filmjében az 1998-ban elhunyt amerikai kedvenc, Frank Sinatra alakította. Az eredeti történet szerint Marco és társa, Raymond Shaw katonai szolgálat teljesítése közben a kommunisták fogságába esik Koreában, 1952-ben. Agyukat kimossák, és Shaw-ból alvó ügynököt képeznek, hogy később felhasználhassák egy fontos politikai gyilkosságra. A hazatérő katonák erről mit sem sejtenek, útjaik különválnak Shaw anyja nyomására politikai karrierbe kezd, amelyben a mama új férje, egy befolyásos szenátor segíti. Közben Marco a felrémlő emlékképekből és rémálmokból fokozatosan ráeszmél, mi történt velük a koreai fogság alatt, és nyomozásba kezd. Rájön, hogy társát manipulálták, és mindent megtesz azért, hogy barátját megállítsa, mielőtt valami szörnyűség történhetne.

Demme filmjének előzetese egy elnökválasztási kampány közepébe kalauzol, ahol a legesélyesebb jelölt az öbölháborús hős, Raymond Shaw (Liev Schreiber). A Meryl Streep által megformált anya mindent megtesz fia sikeréért, ebben férje, a Jon Voight által alakított befolyásos szenátor is segíti. Közben Shaw egykori bajtársát, Ben Marcót (Washington) a háború óta egy visszatérő rémálom gyötri. Gyanakvása nyomozásra készteti, és egyre többet tud meg a múltjáról: rájön, honnan származnak rémálmai. Miközben mindenki őrültnek nézi, ő megpróbálja felhívni a figyelmet arra, hogy az elnökjelölt nem teljesen az, akinek látszik.

A mandzsúriai jelölt - Denzel Washington és Meryl Streep

Érdekes módon a történet új időbe helyezése nem vonta maga után a cím megváltoztatását; Mandzsúria ugyanis egy ma Északkelet-Kínában található régió neve, amely erősen kötődik a '62-es film kiindulópontjaként szolgáló koreai háborúhoz. A megoldás trükkös: az alvó ügynökök kiképzésére szolgáló titkos labor az új filmben is Mandzsúriában maradt.

Az eredeti film éles politikai tartalma miatt 1993-ig feketelistán volt hazánkban és más volt szocialista országokban is.