Majául beszélnek az új Gibson-filmben

Vágólapra másolva!
Maja nyelven fognak beszélni az amatőr színészek Mel Gibson új filmjében, a 3000 évvel ezelőtt játszódó Apocalyptóban. Az amerikai terjesztésért felelős Disney nem emelhet kifogást a rendező kockázatos ötlete ellen, mivel A rettenthetetlen és A passió sikere óta a stúdiók úgy ugrálnak, ahogy Gibson fütyül.
Vágólapra másolva!

"A párbeszéd, melyet rövidesen olvasni fognak, nem angolul fog megszólalni a filmben" - olvashatták megdöbbenve a főbb stúdiók produkciós vezetői, mikor belepillantottak az Apocalypto című film forgatókönyvébe, ugyanis Mel Gibson, aki legutóbb arámi nyelven készített filmet, most sem adta alább. Az időszámításunk előtt 1000 körül játszódó filmben maja nyelvjárásban fognak beszélni, ezért valószínűleg most is feliratozás fogja segíteni a megértést, akárcsak A passió esetében.

Az Apocalyptó-ban sztárok helyett névtelen kezdők fognak szerepelni. A rendező októberben akarja elkezdeni a forgatást Mexikóban, és helybélieket szeretne a színészi munkával megbízni. A film feltehetően korhatáros lesz, hacsak Gibson nem mérsékli a hihetetlen mennyiségű erőszakot, melyet belezsúfolt a forgatókönyvébe.

Mivel Gibson maga finanszírozza a filmjét, és külföldre is saját produkciós cége, az Icon viszi el a művet, a főbb stúdiókkal csak az amerikai terjesztés jogáról tárgyalt. Legalább három stúdió mondott nemet a filmre, mielőtt a Disney megállapodott volna Gibsonnal. Ennek ellenére az a tény, hogy több stúdió is licitált a filmre, bizonyítja Gibson rátermettségét, és nevetségessé teszi a New York Times tavalyi jóslatát, mely szerint a zsidó vezetők A passió körüli botrány miatt ellehetetlenítik majd a rendezőt. A Krisztus utolsó óráit feldolgozó vitatott alkotás után a filmes kelendőbb lett, mint valaha, mégsem mondott igent semmilyen felkérésre, inkább megírta az Apocalyptó-t.

Bár a Paramount és az Universal végül visszautasította a Gibson által kínált szerződést, a Disney lelkesedése bizonyítja, hogy mennyire megváltoztak a dolgok azóta, hogy a rendező A rettenthetetlen-hez kuncsorgott támogatásért. A színész úgy gondolta, hogy túl öreg már William Wallace eljátszásához, ezért Jason Patrickot akarta fölkérni a szerepre, de nem tudott elegendő pénzt összeszedni. A Paramount egyedül nem volt hajlandó a film mögé állni, és mielőtt a Fox színre lépett volna, Gibsonnak volt egy igen kellemetlen tárgyalása a Warner Brothersszel, a stúdió ugyanis még egy Halálos fegyver-folytatást követelt volna az egyezség feltételeként. Az elszánt rendező szinte a semmiből forgatta le A rettenthetetlen-t, amely elnyerte a legjobb film Oscar-díját, Gibsonnak rendezői aranyszobrocskát, a Paramountnak és a Foxnak pedig tömérdek pénzt hozott.

Bennfentesek szerint legalább két stúdió versengett az Apocalyptó-ért, és Gibson azért választotta a Disneyt, mert jóban van Dick Cookkal, az elnökkel. A Disney a maga részéről elfogadta A passió alkotójának feltételeit.

A vezetők állítólag már el is döntötték, hogy az Apocalypto bemutatóját ugyanarra a hétvégére időzítik, amikor a Warner Brothers Lady in Water című filmje debütál, ez lesz ugyanis az első M. Night Shyamalan-film, melyet nem a Disney finanszíroz a rendező kiugrását hozó A hatodik érzék óta.

"Izgatottak vagyunk, hogy újra Mellel és a csapatával dolgozhatunk" - mondta Cook. "Ez az egyik legeredetibb forgatókönyv, amelyet mostanában olvastunk."