A gorilla és a boszorkány-oroszlán duó nagy karácsonyi meccset játszott a mozipénztáraknál, amelyből az utolsó pillanatban a majom került ki győztesen. Spielberg közben óvatosan próbálja beetetni közönségét, eddig sikerrel.

Karácsony hosszú hétvégéjén volt miből választania az amerikai mozilátogató közönségnek: a forgalmazók nyolc új, országos szintű bemutatóval bombázták a filmek szerelmeseit. A Narnia Krónikái és a King Kong birkóztak egymással az első helyért, és bár szombaton még a Fehér Boszorkány vezetett, hétfőre az óriásgorilla diadalmaskodott. Előbbi 30,1 millió, utóbbi 31,4 millió dollárt hozott. Ez azt jelenti, hogy összességében a Narnia a sikeresebb, hiszen a film már a bemutató harmadik hetében jár, és majdnem annyit szedett össze, mint a második hetében járó Kong. Peter Jackson 207 millió dollárból készült alkotása összesen 118,7 milliós bevételt ért el eddig, a C. S. Lewis meseregényéből adaptált fantasy pedig 164,5 milliónál tart. A várakozások szerint a Narnia még az újév előtt átlépi a mesés 200 milliós küszöböt.

A mozik többi szereplője nem érhetett a két gigász közelébe, de azért tisztességes teljesítmények is születtek. Jim Carrey vígjáték-remake-je, a Dick és Jane trükkjei (hazai bemutató: január 12.) 23,5 milliót hozott, és különösen a 25 éven aluli korosztályban volt népszerű választás a hétvégi mozizás során. Egy másik nagy komikus, Steve Martin is ezen a hétvégén lépett a porondra a Tucatjával olcsóbb folytatásával, és négy nap alatt 14,8 milliót kapart össze, amely jelentősen elmaradt az első rész 27,5 milliós nyitó hétvégéjétől.

A toplista ötödik helyén tartja magát a Kőkemény család, amely 10,8 milliós bevételre tett szert a hosszú hétvégén. A hatodik helyet az Egy gésa emlékiratai foglalja el, amelynek az országos szintű bemutatója szintén most volt. A bestsellerből adaptált, 10,2 milliós hétvégi bevételt elérő filmre elsősorban a női nézők voltak kíváncsiak.

A Johnny Knoxville nevével fémjelzett The Ringer szolid 8,4 milliót hozott. A vígjátékban a humor forrása, hogy egy - többé-kevésbé - normális fickó értelmi fogyatékosnak tetteti magát, hogy megnyerhesse a speciális olimpiát. Knoxville mögött nem sokkal maradt le Jennifer Aniston és a 25-én bemutatott Azt beszélik (hazai bemutató: február 9.) című romantikus vígjáték a maga 7,4 milliójával.

Szintén karácsony napján debütált a Miramaxból kiszállt Weinstein testvérek új cégének második országos bemutatója, a Wolf Creek című ausztrál horror, amely 5,9 millió dollárt gyűjtött két nap alatt. A harmadik karácsonyi bemutató a The Producers című zenés komédia-remake Uma Thurmannal, Matthew Broderickkel és Nathan Lane-nel. A 45 millióból készült alkotás mindössze 3,4 milliót hozott, és ezzel várhatóan hamar el fog tűnni a süllyesztőben.

Spielberg München-jét egyelőre csak 532 moziban mutatták be, amelyekből összesen 5,7 millió dollárt szedett össze. A gyártó-forgalmazó Universal elégedett az eredménnyel, arra számítanak, hogy a szájhagyomány lassan, de biztosan megalapozza az országszerte január 6-án mozikba kerülő alkotás sikerét.

A nagy volumenű bemutatók mellett meg kell említeni Terrence Malick Pocahontas-filmjét, a The New World-öt, amelyet három moziban mutattak be karácsony napján, és nagyon jó, mozinkénti 20 000 dolláros átlagot produkált. A film országos bemutatója január 13-án várható.

Budapesten az oroszlán szerény diadalt aratott

A Fehér Boszorkány varázsereje ezen a hétvégén nálunk is legyőzte Harry Pottert, aki három hét vezetés után visszaszorult a második pozícióba a Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény mögé. A fantasy tisztességes, de nem kiugróan jó eredményt ért el a budapesti mozikban: múlt szerdától hétfőig nem egészen 35 ezren tekintették meg, és ezzel az idei év hetedik legsikeresebb bemutatója lett.

Most már biztos, hogy az óriásgorilla nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, második hétvégéjén csak 8 ezer nézőt gyűjtött, és így összesen 40 ezer budapesti mozilátogató mondhatja el magáról, hogy jegyet váltott a három órás eposzra. A King Kong eddigi teljesítménye ismeretében már valószínűtlennek látszik, hogy a film elérje a 100 ezres nézőszámot a fővárosban.

A Kőkemény család-ra 8500-an voltak kíváncsiak. A sokszereplős romantikus vígjáték ugyan jóval kevesebb nézőt vonzott, mint a hasonló műfajú Igazából szerelem két évvel ezelőtt, amelyet 21 ezren néztek meg a nyitó hétvégén, de az is igaz, hogy Hugh Grant több lány szívét dobogtatja meg, mint Dermot Mulroney. Úgy tűnik viszont, hogy Sarah Jessica Parker még mindig sokkal vonzóbb, mint Jennifer Love Hewitt, ugyanis az utóbbi főszereplésével készült Játszik még a szív-re mindössze ezren váltottak jegyet.

Bujdosó Bori