Oscar nem meleg, kikéri magának

2006.04.07. 19:17

Oscar meleg! - kürtölte idén világgá az amerikai média, miután a Túl a barátságon 8 jelölésben részesült, a színészi kategóriák éllovasai (Philip Seymour Hoffman - Capote, Felicity Huffman - Transamerica) pedig meleg hősök bőrében parádéztak. Emberemlékezet óta a legnagyobb pofára eséssel végződött az egyébként teljesen kiszámítható díjkiosztó, és nem dőlt le Hollywood utolsó tabuja. Vaskalapos homofóbok gyülekezete az Amerikai Filmakadémia, vagy örüljenek a melegek annak, hogy Cher Oscar-díjas? Összeállításunk utánajár Oscar korábbi homoszexuális kalandjainak, és megfejti, hogy miért nem az év legjobb filmje az év legjobb filmje.

Az elmúlt pár évben az Akadémia rendre figyelmen kívül hagyta a homoszexuális tematikájú alkotásokat a fő kategóriájában, és többnyire csak a főszereplők játékát ismerte el. Így történhetett, hogy temérdek kritikusi elismerés ellenére is esélytelen volt egy-egy "Legjobb film" jelölésre A fiúk nem sírnak, a Gods and Monsters, a Kinsey vagy leginkább az egyébként díjesővel elhalmozott Távol a mennyországtól.

Forrás: [origo]
Távol a mennyországtól | Dennis Quaid és Julianne Moore

Az egyetlen kivétel az 1992-es Síró játék, amely hat jelöléséből mindössze egyet (a legjobb forgatókönyvét) tudott díjra váltani, ám ez nagyban köszönhető a korszak slágertémájának számító északír konfliktus erőteljes feldolgozásának és a Miramax stúdió agresszív kampányának.

Forrás: Mokép
Síró játék | Jaye Davidson és Stephen Rea

A tabu idén látszott megtörni, amikor a velencei filmfesztivál fődíja, az Arany Glóbusz, egy tucat kritikusi szövetség, a Brit Filmakadémia és a rendezői kamara kitüntetése, valamint az Independent Spirit Award (független filmek díja) után a Brokeback Mountain - Túl a barátságon egyértelmű és vitathatatlan favorittá vált az Oscarért is. Nyolc jelölés, példátlan kritikusi és nézői imádat, az öt jelölt közül a legjobb bevételi adatok és épkézláb konkurensek hiánya miatt sima ügy volt, hogy Ang Lee drámája tarolni fog. Szinte mindenki azt állította, hogy a Schindler listája és az Amerikai szépség óta nem volt ennyire egyértelmű éllovasa az Oscar-szezonnak. Éppen ezért másodpercekig várta a leesett állú közönség, hogy Jack Nicholson az idei év legjobb film nyertesének bejelentése után ördögi vigyorral bejelenti, hogy "Á, csak vicceltem!"

Előző
Következő