A halnevű fiú rádiózik és nősülni készül, de közbeszól a sors egy vörös hajú leányzó képében. Elkészült a legújabb bájos függetlenfilm a felnőtté válásról.

Úgy tűnik, Amerikában az utóbbi időben minden évben több egyéni hangvételű kamaszfilm is készül, mintha a pályakezdő függetlenfilmesek közt hallgatólagos megállapodás született volna arról, hogy első (második, harmadik) filmjüket mindenképp felnövőfélben levő fiúkról és lányokról készítik. A szinte már önálló műfajt képviselő csapatban olyan kedves filmek sorakoznak már, mint például a Thumbsucker, A tintahal és a bálna, vagy éppen a tavalyi Dandelion - hozzájuk csatlakozott idén az I'm Reed Fish.

A korábban reklámfilmeket és kisfilmeket rendező Zackary Adler első nagyjátékfilmje egy idillien dögunalmas amerikai kisvárosba kalauzol, ahol a legizgalmasabb esemény, aminek a bekövetkezésére számítani lehet, hogy valakinek kipukkad az autógumija. A címadó Reed Fish (akinek a vezetékneve halat jelent) a helyi rádióadó némiképp nagyzolóan Fish Show-nak keresztelt műsorát vezeti, és amúgy készül a városka igazi polgáraihoz csatlakozni azzal, hogy feleségül veszi barátnőjét, Kate-et. Fish életének állóvize akkor kavarodik fel, amikor hirtelen megjelenik a színen a vörös hajú Jill, aki a fiú egyik barátnője volt a középiskolában. Így aztán borul a lagzira tervezett spárgamenü - Fish egész addigi nyugis életével együtt.

A filmet - amit nem teljesen meglepő módon egy Reed Fish nevű fickó írt - az idei Tribeca filmfesztiválon mutatták be Amerikában, és azóta pár másik fesztiválon is vetítették, de forgalmazásba eddig még nem került. Most Fish arról ad hírt a blogján, hogy jövő év elején végre mozikba kerül az alkotás Amerikában, de a honi forgalmazás helyzetét ismerve ez természetesen nem jelenti azt, hogy Magyarországon is számíthatunk arra, hogy valaha bemutatják.

Forrás: [origo]
Jay Baruchel és Schuyler Fisk az I'm Reed Fish c. filmben

Nagy kár, pedig az I'm Reed Fish-nek már a szereposztása is átlagon felülien klassz: a főhőst az übergeek Jay Baruchel alakítja, aki az Undeclared című tévésorozat tétova főhőseként még azt sem tudta eldönteni, mit tanuljon a főiskolán, aztán A vonzás szabályai-ban és a Millió dolláros bébi-ben játszott szerepet, de mindkettőben olyan kicsit, hogy kevéssé valószínű, hogy bárkinek megragadt volna az agyában, aki a sorozatból nem ismerte. Kate-et viszont a magyar sorozatmániások is jól ismerhetik: őt Alexis Bladel, a Szívek szállodája Roryja játssza. A Jillt alakító Schuyler Fisk - akit régebben mindenki csak Sissy Spacek lányaként ismert - pedig színészi tevékenysége mellett zenei karrierrel is büszkélkedhet, amiről bárki meggyőződhet, aki ellátogat a honlapjára, és belehallgat Fisk dalaiba - de a filmben is hallhatjuk őt énekelni. Fisk egyébként már azt is bizonyította korábban, hogy jól passzol a langaléta geekekhez, hiszen ő alakította a Fish figurájához igencsak hasonló Shaun (Colin Hanks) barátnőjét a Narancsvidék-ben.

Erős a gyanúnk, hogy az I'm Reed Fish soha az életben nem kerül a hazai mozikba, de azért biztos, ami biztos, a film aranyos előzetesét nézzétek meg.

Bujdosó Bori