Vágólapra másolva!
Ha nőből vagy, a Jóbarátnők című film egészen biztosan megnevettet majd, de közben azért felismerheted benne saját esendőségeidet, netán házisárkány-mivoltodat is. A Jennifer Aniston főszereplésével készült kedves csajfilm már elérhető DVD-n, és ha válaszolsz egy könnyű kérdésre, ingyen a tiéd lehet egy Jordana-rúzzsal együtt.
Vágólapra másolva!

Nicole Holofcener mostanáig a magyar filmforgalmazók féltve őrzött titkai közé tartozott, első két filmje (Walking and Talking - 1996, Lovely & Amazing - 2001) sem mozi-, sem DVD-forgalmazásba nem került nálunk. A tavalyi Sundance filmfesztiválon bemutatott Friends with Money-nak viszont úgy tűnik, már nem lehetett ellenállni, így Holofcener új filmje már itthon is elérhető DVD-n - igaz, a forgalmazó nem tartotta meg az egyszerűségében zseniális eredeti címet - Pénzes barátok -, hanem, nyilván Jennifer Aniston reklámértéke miatt Jóbarátnők-re keresztelte az alkotást.

A komédia és a dráma határán egyensúlyozó film négy Los Angeles-i barátnőről szól, akik közül háromnak sok pénze van, egynek pedig semennyi. Christine (Catherine Keener) a férjével közösen dolgozó forgatókönyvíró-nő, akit egy balul elsült házbővítési terv ébreszt rá, hogy szétesett a házassága, Jane (Francis McDormand) sikeres ruhatervező, aki dühös a világra és akit annyira fáraszt a saját élete, hogy már hajat mosni sincs energiája, Olivia (Jennifer Aniston) tanárnő volt, de utálta a munkáját, ezért most takarítónőként dolgozik, és természetesen ő a pénz és pasi nélküli barátnő, valamint itt van még Franny (Joan Cusack) is, aki szintén gazdag, főállású anya és meglepő módon nagyjából kiegyensúlyozott.

Kis hétköznapi epizódokon keresztül ismerjük meg ezeket a nőket, és jövünk rá, hogy egyikük sem igazán szereti a saját életét. Frusztrációikat bosszankodással és egymás marásával próbálják levezetni - persze főként a többiek háta mögött, férjeiknek szidják egymást. Az autóban hazafelé elröppenő pletykák és a barátnői csevelyek alatt elhangzó csípős megjegyzések, félszavak nagyon életszerűek, de azért Holofcener túlzásba viteti a figuráival ezeket az apró szituációkat annyira, hogy nevetni is tudjunk rajtuk, és ne kelljen túl mélyen magunkba néznünk.

Míg a három pénzes barátnő úgy tűnik, életközépi válságban szenved, és azon tépelődik, miért épp oda jutott, ahova, Olivia - aki amúgy jóval fiatalabbnak látszik barátnőinél - mintha még csak most ért volna felnőttkorba és kezdené keresni önmagát. Az igazi különbség köztük viszont az, hogy akinek van pénze, sokkal könnyebben elrejti, hogy fogalma sincs róla, ki is ő, mint, akinek nincs - ezért Olivia a könnyű célpont, akire a többiek ujjal mutogathatnak. Mind a négy főszerepet alakító színésznő remekel, és látható élvezettel merülnek el kis neurózisaikban, a férjeket alakító Jason Isaacs, Simon McBurney és Greg Germann pedig hiúságukat félretéve a háttérből támogatják őket.

Forrás: [origo]
Joan Cusack, Catherine Keener, Jennifer Aniston és Francis McDormand


A szellemes forgatókönyv a film végére összehozza Oliviát valakivel, akinek pont a saját vagyona a neuralgikus pontja, és így leszűrhetjük a tanulságot, hogy akár van pénzed, akár nincs, mindig találhatsz magadnak valami paráznivalót. Szerethető, könnyed csajfilm a Jóbarátnők, pont megfelel egy pletykapartival egybekötött hétvégi, barátnős videózáshoz.

Forrás: [origo]Bujdosó Bori

* * *

Azon olvasóink között, akik helyesen válaszoltak kérdésünkre, 5 darab Jóbarátnők DVD-t és 5 darab Jordana rúzst sorsoltunk ki.

A helyes válasz a B) volt.

Jennifer Aniston a Jóbarátok című sorozatban játszott.

A nyertesek: Bárdos Gizella, Galambos Emil, Manger Eszter, Skerlanitz Dia és Tóth Anikó.

Gratulálunk! A lemezeket és a rúzsokat postán kapják meg.