Vágólapra másolva!
Nincs mese, Robert Downey Jr. az, akit megillet ez a szuperlatívusz. Hogy miért? Egyrészt mert a legtöbb ember, ha keresztülment volna azon, amin ő, már rég halott lenne, ő viszont 43 évesen a nyári mozis csúcsszezon legfrissebb szuperhőseként tér vissza. Minden műfaj jól áll neki, erőlködés nélkül is vicces, és simán megússza, ha csak önmagát adja egy filmben. Még 10 ilyen nyomós érvet sorakoztatunk fel amellett, hogy Vasember páncélja mögött bizony Hollywood legjobb fej színésze bújik meg.
Vágólapra másolva!

1. Első filmjében nem mást, mint egy kölyökkutyát kellett megformálnia - az ezzel az ideális szereposztással járó sármot azóta sem vetkőzte le. A Pound című film kamerája mögött egyébként édesapja, Robert Downey Sr. állt, aki állítólag már 8 éves korában spanglival kínálta a kis Robertet.

2. Csak egy évadig ugyan, de húszévesen tagja volt a legendás Saturday Night Live társulatának, ahonnan olyan nevek kerültek még ki, mint Bill Murray, Day Aykroyd, Will Ferrell, Mike Myers, Eddie Murphy vagy Chris Rock.

3. Bret Easton Ellis regényei kifogyhatatlan alapanyagot jelentenek Hollywood számára, de a Christian Bale-féle Amerikai pszichó-n kívül csak egyetlen hasonlóan tökéletes szereposztást lehet említeni: Downey Jr. drogos tiniként a Nullánál is kevesebb egyébként eléggé felejthető adaptációjában, ami saját sorsát is kísértetiesen megjövendölte.

4. Elvis, Madonna és Marlon Brando mellett Charlie Chaplin is azon emberek sorába tartozik, akikről felesleges filmet készíteni, hiszen úgysem érhet közelébe sem az eredeti nyújtotta élvezetnek. Mégis, Richard Attenborough 1992-es filmbiográfiájának sikerült a lehetetlen, nem utolsósorban Robert briliáns játékának köszönhetően, amit BAFTA-díjjal és Oscar-jelöléssel is honoráltak.

5. Bár a kilencvenes évek nagyobbik részét elvonókból ki és be csúszkálva töltötte, mégis sikerült egy jó pár filmben emlékezetes alakítást nyújtania. Hogy csak a legjobbakat említsük: Rövidre vágva, Született gyilkosok, III. Richárd és a Wonder Boys - Pokoli hétvége. A nálunk csak VHS-en elérhető, meglehetősen szórakoztató Egy fiú, két lány forgatása során már naponta végeztettek vele drogteszteket a biztosítók.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]
Wonder Boys - Pokoli hétvégeEgy fiú, két lány


6.
Ő volt az első bukott filmcsillag, akinek a nevére már nem mentek volna be az emberek a moziba, így ravaszul a nappalijukba mászott vissza egy kedvelt szappanopera, az Ally McBeal segítségével. Romantikus oldalának megvillantása abszolút bejött Allynek és a nézőknek is, amit Arany Glóbusz-díj és Emmy-jelölés erősített meg a szakma részéről. Sajnos 15 epizódnyi vendégszereplés után a kábítószer-problémák ismét állandósultak, és Downey-t végül kirúgták a sorozatból. Emlékét a csodásan giccses soundtrack-album őrzi örökké egy szóló és egy duett-felvétellel.

7. Egy napra kiengedték az elvonóról, de nem vesztegette az idejét: az Elton John I Want Love című dalához készült videoklipben szomorú, kiélt szemeivel ismét emlékeztetett mindenkit arra, hogy nélküle nem igazi a filmvilág. A klip rendezőjével, Sam Taylor Wooddal annyira élvezték a közös munkát, hogy Pieta címmel közös videoinstallációt készítettek, ami a művész Mute című kiállításán volt látható.

http://www.youtube.com/v/k5c1fkPNhtk&hl=en
Elton John: I Want Love


8.
Második feleségét, Susan Levin producert a Gothika forgatásán ismerte meg. Ez a rémséges film így mégis kellemes emlék maradhat, ráadásul drogmentes napok és példátlan karrier-reneszánsz követték, melynek pár fontos állomása Az éneklő detektív (Mel Gibsonnal az Air America óta barátok, és Gibson rendezte volna Downey-t Hamletként is a színházban), az Eros és a szenzációsan jó Good Night and Good Luck.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]
Good Night and Good Luck.Eros


9.
Az önirónia elengedhetetlen tulajdonsága Hollywood túlélőinek; Robert a Kamera által homályosan junkie-jaként tett leginkább tanúbizonyságot erről az erényről - visszaemlékezései szerint a forradalmi animációs technikával készült film élete legkönnyebb szerepe volt. A kölyökkutya-gyökerekhez való visszatérés jegyében pedig karizmatikus szőrmókot formált meg az idióta magyar című A Szépség és a szőr-ben. Valószínűleg bármely más színész totál hülyének tűnt volna az oroszlánkirályra hajazó hacukában, ő viszont pusztán a szemjátékával hitelessé tudta tenni az alaposan fikciósított szerelmi szálat.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]
Kamera által homályosanDurr, durr és csók


10. A hullámvölgyekben bővelkedő karrier a Durr, durr és csók (amiből miért nem lett még Halálos fegyver/Csúcsformában mintára több részes franchise?) és a Zodiákus parádés szerepeinek köszönhetően végképp felfelé ívelő szakaszba került, aminek potenciális csúcspontja a Vasember. Tíz éve álmodni sem merte volna senki, hogy Downey Jr.-ra bíznának egy száznyolcvanmilliós nyári blockbustert, most pedig itt van, és lazább, mint Batman, viccesebb, mint Pókember, és legalább olyan karizmatikus, mint Jack Sparrow.