5. Daryl Zero A magánnyomozó-ból

A kiemelkedő képességekkel rendelkező, zseniális nyomozó, Daryl Zero (Bill Pullman) kicsit olyan, mint egy mániás depressziós - általában a mániás szakaszban - vagy egy hiperaktív gyerek, akit amfetamin helyett nagyon bonyolult feladványokkal lehet lekötni. Finoman szólva is bogaras, a világtól elvonultan él egy számos zárral felszerelt acélajtó mögött.

Forrás: [origo]

Ha teheti, nem érintkezik személyesen ügyfeleivel (és persze mással sem, csak ha nyomozásához szükséges), hanem mindenhova segédjét (Ben Stiller) küldi maga helyett. Főként tonhalkonzerven él és kedvenc szórakozása, hogy ágyán ugrálva gitárkísérettel adja elő saját - meglehetősen borzasztó - dalait. Akkor van igazán elemében, amikor dolgozik, ilyenkor képes félretenni szétszórt gyerekénjét és elmerülni a feladatban.

+ + +

4. Napoleon Dynamite a Nevetséges Napóleon-ból

Hórihorgas, szemüveges, szénakazalhajú Napoleonunk (Jon Heder) talán a geekek legszerencsétlenebbike, mindenesetre egyértelműen legnépszerűtlenebbike, aki a suliban a menőbb srácok állandó céltáblája. Teljesen magányos lenne, ha a családja nem lenne tele hozzá hasonló életképtelen szerzetekkel: bátyja otthon ülő internetfüggő, nagybátyja házaló ügynök, aki kuncsaftjaira egy mellnövelő szert próbál rásózni kevés sikerrel.

Forrás: [origo]

Napoleon legszívesebben rajzolgatással üti el az idejét, megörökíti például kedvenc állatát, a ligert, ami az oroszlán és a tigris varázserővel rendelkező keresztezése. Napoleonnál csak egy nagyobb lúzer van a suliban, a latin-amerikai Pedro, akinek következésképpen diákelnöknek kellene lennie Napoleon szerint. A két lehetetlen figura együtt annyira bizarr kombinációt alkot, hogy a siker elkerülhetetlen.

Néznivaló: Napoleon leküzdi gátlásait és hótaposóban adja elő az egész suli előtt meglepően klassz Jamiroquai-imitációját

+ + +

3. Barry Egan a Kótyagos szerelem-ből

Barry (Adam Sandler) valószínűleg azért zárkózik el az ellenkező nemtől, mert agyára ment hét túlbuzgó nővére, aki folyamatosan beledumál az életébe és megpróbálja összeboronálni valakivel. Hogy Barry pontosan miből él, azt nehéz lenne megmondani, mindenesetre munkanapjait egy furcsa termékekkel teli raktárépületben tölti, ahol mintha folyamatosan katasztrófaközeli helyzet állna fenn.

Forrás: [origo]

Geekségét mindjárt a film nyitójelenetében bizonyítja, amikor telefonhívást intéz a repülőpontokkal kapcsolatban: rájött ugyanis, hogy érdemes bizonyos termékeket nagytételben felvásárolni, amelyek csomagolásáról repülőutakra beváltható pontokat lehet kivágni. Barry már annyi pudingot vásárolt, hogy egész hátralevő életében ingyen fog utazni. A kapcsolatteremtést esetében nehezíti, hogy egyáltalán nem bírja a frusztrációt, ha valami nem az elképzeléseinek megfelelően történik, átmegy ovisba és törni-zúzni kezd. Ahogy sok másik geek-sztori, ez is a felnövésről szól, és a film végére Barry olyan jól megtanulja kezelni a konfliktusait, hogy még egy párkapcsolatra is megérik.

Néznivaló: Barry elviselhetetlen nővéreivel születésnapozik, amikor betelik nála a pohár

+ + +

2. Andy Stitzer a 40 éves szűz-ből

Ha egy fickó negyvenéves és még szűz, akkor nyilvánvaló, hogy a világ legnagyobb geekjei közé tartozik. Judd Apatow vígjátékában igazából nem is az a hihetetlen, hogy Andynek (Steve Carell) még sosem volt dolga nővel, hanem, hogy miért éppen negyvenéves korában szánja el magát arra, hogy megszabaduljon a szüzesség kínos terhétől. A komédia pusztán egy véletlennel magyarázza ezt: Andy - szintén kissé geekgyanús - kollégái az elektronikai boltból rájönnek, hogy mi a helyzet, és onnantól feladatuknak tekintik, hogy változtassanak rajta.

Forrás: [origo]

Ez azért lehetséges, mert Andy nem savanyodott bele a magányba, inkább extrémen későn érő típusnak tűnik, aki alapvetően még mindig egy tizenkét éves kissrác életét éli: bicajon jár dolgozni, a lakása televan filmposzterekkel és akciófigurákat gyűjt lelkesen. Társasági élete kimerül abban, hogy tévét néz a szomszédban lakó idős fekete párral, de igazi geekhez méltó módon simán elfoglalja magát egyedül is, például képes három és fél órát szentelni a tökéletes tojáskrém elkészítésének, amit aztán meg sem eszik.

Néznivaló: Andy haverjai szerint a nők meghódításának kulcsa a szőrtelen mellkas

+ + +

1. Max Fischer az Okostojás-ból

Végül elérkeztünk az igazi geek-rendezőhöz, Wes Andersonhoz. Akár az egész listát összeállíthattuk volna az ő figuráiból, hiszen hőseinek többsége übergeek, de önmérsékletet tanúsítva kihagytuk a Tenenbaum család csodagyerekeit és Steve Zissou-t, az óceánkutatót, hogy főgeekjére, Max Fischerre (Jason Schwartzman) koncentrálhassunk. Max piros svájcisapka és vastag szemüvegkeret mögé bújva szervezi meg imádott iskolája, Rushmore bélyeggyűjtő-szakkörét, kalligráfia klubját, csillagászati társaságát, vívócsapatát, méhészkörét és még megannyi tanidőn kívüli tevékenységét, épp csak a tanulásban nem jeleskedik.

Forrás: [origo]

Legszívesebben sosem hagyná el Rushmore-t, hiszen az a fontos, hogy "megtaláld azt, amit szeretsz, és aztán egész életedben azzal foglalkozz. Számomra ez a Rushmore-ba járás." Mivel azonban tudja, hogy ez nem lehetséges, jelentkezik a Sorbonne-ra és Oxfordba, illetve a biztonság kedvéért esetleg még a Harvardra is. Azt hiszi, számára nincs lehetetlen, ezért abban sem lát semmi kivetnivalót, hogy az egyik tanárnőnek udvaroljon, és élete első keserű csalódását éli át, amikor rádöbben, hogy nem kaphatja meg a nőt.

Néznivaló: Max és a milliomos Herman Blume szívatják egymást, mert ugyanarra a nőre pályáznak