Vágólapra másolva!
A héten ismertük meg Alant, a zseniálisan fura szakállas pacákot a Másnaposokból, aki homártasival rohangál és egytagú farkasfalkát alkot. Róla jutott eszünkbe, hogy összegyűjtsük a kissé nyugtalanító, mégis szerethető paraarcok öt legemlékezetesebbikét a moziból.
Vágólapra másolva!

5. Fogell/McLovin a Superbad-ből (Christopher Mintz-Plasse)

Forrás: [origo]

A Superbad alkotói Mintz-Plasse személyében találták meg Fogell szerepére azt a drámatagozatos, "tizenhárom évesnek kinéző, végzős geeket", akit sokáig kerestek. A pálcikaujjaival sajátosan gesztikuláló girnyó kis szemüveges néha még a két haverjánál is kiveri a biztosítékot, különösen, amikor megmutatja nekik a huszonöt éves hawaii szervdonor, McLovin nevére kiállított kamu személyijét. A fura srácnak aztán felviszi Isten a dolgát, mert két idióta rendőr pártfogásába kerül, akik megtanítják inni, lőni és csajozni is.

Fogell megmutatja a haverjainak a vadiúj hamis személyit


* * *

4. Scotty a Boogie Nights-ból (Philip Seymour Hoffman)

Forrás: [origo]

Mire Philip Seymour Hoffmanról végre kiderült, hogy bármit el tud játszani, addigra már jövedelmező karriert épített magának paraarcokból (pl. A boldogságtól ordítani, A nagy Lebowski). A nyugtalanító figurák jámborabbik fajtájába tartozik Scotty, a Boogie Nights pornófilmstábjának meleg mikrofonosa, aki pocakjára általában túl feszes pólót húz, szőke haját rendetlen loncsokban viseli, és kitartó, reménytelen szerelemmel imádja Dirk Digglert. Van egy nagyon kínos pillanata a filmben, amikor az 1979-es szilveszteri bulin megmutatja az új kocsiját Dirknek, majd alkoholtól felbátorodva megpróbálja megcsókolni, de persze kíméletlen visszautasításban lesz része.

Scotty riadtan meghúzódik a háttérben Dirk dührohama közben


* * *

3. Alan Garner a Másnaposok-ból (Zach Galifianakis)

ForrA!s: [origo]

Todd Phillips rendező háttérsztorija szerint Alan alapvetően jó fiú, de a 90-es évek elején talán roadie lehetett rave-bulikon, és annyira szétdrogozta az agyát, hogy sosem tért magához teljesen. A "homártasit" hordó, pocakos, dússzakállú fickó múltjában van pár sötét folt: kiderül ugyan, hogy egyszer már talált egy csecsemőt valahol, az viszont nem, hogy miért nem mehet iskolák és gyerekkajáldák közelébe, és hogy a két dolognak van-e bármi köze egymáshoz. Alan agyműködése nehezen követhető, néha a legnagyobb baromságokat képes kérdezni vagy mondani, amitől értelmi fogyatékos benyomását kelti, de valójában csak arról van szó, hogy nem ápol túl szoros kapcsolatot a valósággal, amúgy nagyon is intelligens.

Alan irtózatosan nagy hülyeséget kérdez a szálloda portásnőjétől


* * *

2. Walter Sobchak A nagy Lebowski-ból (John Goodman)

ForrA!s: [origo]

Walter a Dude-nak (vagy Tökinek, ha valaki netán a magyar verziót részesítené előnyben) és a félnótás Donnynak a tekepartnere. Szemben lezser barátaival, benne folyton kitörni készülő agresszió forrong, ami még a vietnami háborúból eredeztethető. A háborút ha kell, ha nem, emlegeti, és mindhármukat rendszeresen veszélybe sodorja dührohamaival és téves, agresszióhoz vezető következtetéseivel. A tekézést annyira komolyan veszi, hogy ha valaki szabályt sért, képes fegyvert rántani, de még ennél is nagyobb szentség számára a zsidó szombat, amit annak ellenére megtart, hogy évekkel korábban elvált zsidó feleségétől. Figuráját a Coen testvérek barátjukról, John Milius (Apokalipszis most) forgatókönyvíróról mintázták, aki nagy fegyvergyűjtő és egyik kevésbé menő munkáját Walter Kurtz álnéven jegyzi.

Klip A nagy Lebowski legjobb pillanataiból sok Walter-klasszikussal


* * *

1. Milton Waddams a Hivatali patkányok-ból (Stephen Root)

ForrA!s: [origo]

A kultfilmmé lett 1999-es Hivatali patkányok egy rajzfilmsorozaton alapult: Mike Judge Milton című rövid rajzfilmjeit a Saturday Night Live-ban adták a 90-es évek elején. Mint a címe is mutatja, a rajzfilm főhőse a piros tűzőgépéhez a végsőkig ragaszkodó Milton volt, aki a filmben csak humoros mellékszereplő lett. A dolgozóit undorítóan kiszipolyozó, ráadásul halálra untató számítástechnikai cégben Milton áll a ranglétra legalsó fokán: a dagi szemüvegeshez a főnök általában csak akkor szól, amikor újra átülteti, még az előzőnél is pocsékabb helyre. A magában folyton motyogó és az épület felgyújtásával fenyegetőző Milton olyan szánalmasan édes, mint a legbutább, legcsúnyább kisfiú az oviban, viszont a film végén kiderül, hogy mégsem ártott volna komolyan venni.

Milton panaszkodik a telefonban az őt ért méltánytalanságok miatt