Támadnak a japánok az Anilogue-on

Vágólapra másolva!
Budapesten november 25., szerda és 29., vasárnap közt rendezik meg a hetedik Anilogue animációs filmfesztivált. Idén a japán animáció kedvelőinek különösen kedvez a rendezvény, de a Sundance-et nyitó gyurmafilmet is meg lehet majd nézni és az animált éj sem marad el.
Vágólapra másolva!

November 25-én, szerdán kezdődik a két városban zajló, hetedik Anilogue animációs filmfesztivál: 25-től 29-ig Budapesten, az Uránia és a Toldi moziban, 27-től december 3-ig Bécsben vetítik a fesztivál filmjeit.

A meglehetősen terjedelmes válogatás középpontjában az európai rövidfilmek három részre bontott (a, b, c) versenye áll, melynek győzteséről a háromtagú nemzetközi zsűri dönt majd. Ennek tagjai: a Budapesten élő orosz Alekszej Alexejev rendező, a lengyel Tomek Baginski, aki saját friss munkáit is bemutatja a fesztiválon, valamint a japán Szuzuki Hitosi, a Tokyo Anime Fair igazgatója. A versenyprogram mellett Budapesten hat egész estés animációs filmet mutatnak be, illetve lesznek különféle szekciók is, melyek részben intézményekhez, részben nemzetekhez kötődnek.

Forrás: [origo]
Jelenet a Mary és Max című filmből

Nagyjátékfilmek:

A fesztivál nyitófilmje az idei Sundance-t is nyitó Mary és Max (előzetes) című gyurmaanimáció lesz, melyet az Oscar-díjas Harvie Krumper alkotója, Adam Elliot rendezett. A bájos filmben egy magányos ausztrál kislány levelet ír egy találomra kiválasztott New York-i embernek: a szintén nehezen beilleszkedő Max Horowitznak. Horowitz válaszol, és a két csodabogár közt értékes barátság szövődik. A japán Katajama Kazujosi maga is Magyarországra érkezik vadonatúj, A tövisek ura (előzetes) című animációs sci-fijével. A filmet az Anilogue-ra létrehozott kiállítás kíséri, amely bemutatja a film elkészülésének fázisait, és amelyet a rendező nyit majd meg az Uránia moziban. Japánt képviseli a Rintaro (Metropolis) művésznéven dolgozó anime-rendező is szintén új, Jona-jona pingvin (előzetes) című gyerekfilmjével. A fesztivál vendége lesz a film két producere.

Az animék stílusában készült Az előőrs (előzetes) című orosz-japán koprodukcióban megvalósult alkotás is, melyet Asino Josiharu rendezett. A film a második világháború idején játszódik Moszkvában, és dokumentarista, illetve misztikus elemek is keverednek benne. Végül Japánból érkezik a jövőben, Föld alatti településeken élő emberek közt játszódó Gurren Lagann-tévésorozat egész estés filmváltozata (előzetes) is. Az izraeli Tatia Rosenthal $9,99 (előzetes) című, Ausztráliában játszódó bábanimácója a népszerű kortárs író, Etgar Keret (Csuklónyiszálók) novelláin alapul és az ő forgatókönyvéből készült. A történet egy sydneyi bérház lakói közt játszódik, a cím pedig egy ennyiért kapható könyvre utal, amely elvileg magában rejti az élet értelmét.

ForrA!s: [origo]
Jelenet a Jona-Jona Pingvin című filmből

Szekciók:

Négy-négy válogatásban lengyel, illetve német animációs filmeket vetítenek a fesztiválon. Ezekben klasszikus és mai alkotásokat is meg lehet nézni, köztük avantgárd filmeket az egykori NDK-ból és a lengyel animációs szakma legfrissebb műveit. Újdonság idén a világ kiemelkedő animációs iskolái hallgatóinak munkáiból készült válogatás: elsőként a Harvard animációs tanszékén készült munkákból vetítenek egy csokrot. Megtekinthető lesz a Cartoon d'Or-díjra jelölt öt animációs alkotás, köztük a legújabb Wallace és Gromit-film is. A Világpanoráma nevű szekcióban a nemzetközi animációs fesztiválok idei legnagyobb sikereit mutatják be. Már hagyományosan megrendezik az Animált éjt is, ami a Toldi moziban zajlik majd 27-én este 9 órától.

Az Anilogue fesztivál részletes programja itt található.