Vágólapra másolva!
Spike Jonze Ahol a vadak várnak című lebilincselő mesefilmje ugyan sajnos nem kerül moziforgalmazásba Magyarországon, az [origo] filmklub Blu-ray-vetítésén mégis moziban láthatod a hatalmas szőrmókokat.
Vágólapra másolva!

Miközben az Ahol a vadak várnak-ot néztem teljesen elbűvölve, egy örömteli és megnyugtató gondolat járt a fejemben: hogy milyen jó, hogy a mai gyerekeknek is csinált valaki egy olyan teljesen belefeledkezős, csodálatos mesét, amilyen az én korosztályomnak a Végtelen történet és a Fantasztikus labirintus volt.

Akárcsak a két 80-as évekbeli klasszikusnak, az Ahol a vadak várnak című filmnek is egy olyan kisgyerek (Max Records) a főhőse, aki a tűrhetetlen valóság elől egy mesebirodalomba menekül. Ebbe a mesevilágba hajón lehet eljutni, és hatalmas, szőrös-csőrös-karmos lények lakják, akik egyrészt igencsak vadak, másrészt igencsak érzékenyek. Az eleinte gyanakvással kezelt Maxet végül királyuknak választják, de a kisfiúnak rá kell jönnie, hogy jól uralkodni bizony nem egyszerű dolog.

A filmet Spike Jonze (A John Malkovich menet, Adaptáció) rendezte, aki Maurice Sendak itthon nem túl ismert, de az Egyesült Államokban közszeretetnek örvendő - mindössze tízmondatos - képeskönyvét (innen letöltheted) kerekítette ki egy egész estés mesévé. A vadakat meglehetősen hosszadalmas munkával hozták létre: először a lények hangjait kölcsönző színészekkel vették fel a filmet (kosztüm nélkül) egy stúdióban, ahol rögzítették a hangot, majd más színészek a hatalmas vadkosztümökbe bújva a felépített helyszíneken, illetve zöld ernyő előtt eljátszották a jeleneteket. Végül számítógépes animációval létrehozták a vadak mimikáját.

A film már megjelent itthon DVD-n és Blu-ray-en, számos jópofa extrával felszerelve. A DVD-n többek közt megtalálható egy kisfilm, amelyben a stáb csúnyán megtréfálja Spike Jonze-t, illetve a Vámpírtámadás című rövidfilm is, amelyet a főszereplő, Max Records csinált. A Blu-ray-kiadás még ennél is klasszabb, mert azon szerepel a Higglety Pigglety Pop! című huszonnégy perces animációs rövidfilm is, amely szintén egy Maurice Sendak-mese alapján készült, és amelyben Meryl Streep (hangja) egy kiskutyát alakít.

+ + +

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a B) válasz volt:

Sofia Coppola volt Spike Jonze felesége.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt március 30-án kedden 19 órára a Cinema City Aréna mozi 7-es termébe (1087 Budapest, Kerepesi út 9.):

Acsády Krisztina, Balia Zoltán, Bartal Dóra, Bartha Janka, Braun Lajos, Cziráki Dóra, Csohány Anna, Deák Bogi, Deim Péter, Dikali Zsuzsanna, Duchaj Áron, Egeresi Ilonka, Fatér Dávid, Fülöp Eszter, Gadó Flóra, Gallyas Katalin, Gräff Renáta, Gubi Ramona, Hegedűs Fanni, Járdán Vivien, Jaszper Marcell, Jónásné Nagy Mária, Katona-Mankó Kinga, Keserű Krisztina, Király Emőke, Kiss Mária Magdolna, Kóczán Gábor, Kocsis András, Koppány Andrea, Krasnyánszky Sára, Láng Orsolya, László Ferenc, Madarász Isti, Maloviczki Ági, Meleg Dávid, Mészáros Zsuzsa, Mihranian Dikran, Molnár Ferenc, Monk Lili, Mosberger Ede, Nagy Ágnes, Németh Klaudia, Neuner Nóra, Noé Nikolett, Pap Magdolna, Papp Izabella, Párdi Zsófia, Pataki Kata, Pecze Gabriella, Peregovits Vera, Pinke György, Posta Erika, Puller Eszter, Rátkai Tamás, Resch Tibor, Richter Dániel, Sajti László, Sándor Anita Noémi, Sándor Zsuzsanna, Sárfalvi Annamária, Schmidt Gabriella, Sebők Aranka, Siposné Branyiczky Nicolette, Somfai Lídia, Szabó Judit, Szabó Luca, Szabóné Herczegh Hajnalka, Szatmári Antia, Szentesi Szilvia, Szomolányi László, Szrnka Zsófia, Takács Györgyi, Vajda Boglárka, Varga Nóra, Veres Dóra, Vida László, Vigassy Andrea, Vízhányó Katalin, Waller Ilona, Závorszky Anna

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne búsulj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!