Trónok harca-sztárral készül A fehér király-film

Trónok harca
Vágólapra másolva!
A Trónok harcából ismert holland színésznővel, Carice van Houtennel a női főszerepben egy brit alkotópáros készít filmet Dragomán György A fehér király című regényéből. A forgatás jövő nyáron kezdődhet. 
Vágólapra másolva!

A 2005-ben megjelent könyv világszerte nagy sikert aratott, harminc nyelvre fordították le, és több rendező is megkereste az írót, hogy szívesen megfilmesítené, ám ezeket a próbálkozások nem valósultak meg. Az egyik akadály az volt, hogy mindenki azt szerette volna, ha Dragomán György írja a forgatókönyvet, de ő erre nem látott lehetőséget. "Olyan mélyen benne voltam a könyvben, hogy úgy éreztem, nem tudnék még egyszer visszamenni" - mondta.

Az eddig csak rövidfilmeket készítő brit alkotópáros, Alex Helfrecht és Jörg Tittel kelet-európai szövegeket keresve talált rá két éve A fehér király-ra. És mivel éppen felszabadult az amerikai-német opció, amely korábban lekötötte a regény filmjogait, elhatározták, hogy ebből forgatják első nagyjátékfilmjüket. "Alex Helfrecht megírta a forgatókönyvet, ami nagyon tetszett. Ráadásul mivel angolul készült, ez annyira eltávolította tőlem, hogy már úgy tudtam rá tekinteni, mintha nem is az én könyvem lenne" - mesélte Dragomán.

A fehér király című regény borítója Forrás: Magvető

A fiatal filmesek a költségvetés jó részét már elő is teremtették, szeptemberben Londonban szerveztek egy találkozót potenciális befektetők számára. Ezen Dragomán György is részt vett, és a napokban azzal a hírrel tért haza, hogy a tervek szerint már 2015 nyarán kezdődhet a forgatás Angliában. A különleges effekteket szintén egy brit cég, a Chimney Group készíti majd, amely például a részben Magyarországon forgatott Suszter, szabó, baka, kém képi világán is dolgozott.

A női főszerepre Carice van Houten holland színésznőt sikerült megnyerniük, aki a Trónok harca című HBO-sorozatban a Melisandre nevű vörös varázslónőt játssza, de ismerős lehet Paul Verhoeven Fekete könyv és Bryan Singer Valkűr című filmjéből is. A tizenkét éves főhős kiválasztását későbbre hagyják. "Annyira más, mint amit gondoltam, hogy tényleg izgalommal várom, mi lesz belőle. Úgy képzelik, mintha Angliában harminc évig kommunizmus lett volna, és a film cselekménye ezt követően játszódna. Nagyon érdekes felfogás, kicsit sci-fis. Nem bánom, mert nem biztos, hogy A fehér király Erdélyben játszódik, ha valaki sci-fiként akarja olvasni, olvassa úgy" - mondta az író.

Carice van Houten a Trónok harcában Forrás: HBO

A fehér király-ban Dragomán György, aki családjával a nyolcvanas években menekült el a Ceausescu-diktatúra elől Marosvásárhelyről, azt ábrázolja, hogyan éli meg egy kiskamasz, ha apját a szeme láttára hurcolják munkatáborba, hogyan vészeli át az apa hiányát és hogyan birkózik meg a családi hazugságokkal, nyomasztó titkokkal.

Dragomán György elmondta: számára meggyőző volt az előkészítő munka, amit eddig látott. "Nem művészfilmet akarnak csinálni, ami csak fesztiválokon szerepel, szeretnék, ha minél nagyobb közönséghez jutna el, ezért forgalmazókat is meg akarnak nyerni a filmnek. Bizakodó vagyok".