Hollywoodban értük utol az Oscar-jelölt magyar film rendezőjét

Deák Kristóf
Vágólapra másolva!
Nagyban készülődik Los Angelesben a magyar idő szerint hajnali kettőkor kezdődő Oscar-gálára az Oscar-jelölt Mindenki stábja. A kisfilm rendezője, Deák Kristóf telefonon válaszolt az Origo néhány kérdésére a sürgés-forgásban. Megtudakoltuk például, hogy megírta-e már a köszönőbeszédét, hogyan látja az Oscar reggelén a Mindenki esélyeit, illetve azt is, hogy többet cigizik-e mostanában az izgalom miatt. Picit babonás, ezért megörült annak, hogy emlékeztettük rá, valamit vinni kéne a díjkiosztóra szerencsehozónak.
Vágólapra másolva!

Jól aludt?

Mélyen. Hat-hét órát sikerült.

Deák Kristóf és Szamosi Zsófia a Shorts Awards díjkiosztóján szombaton este Los Angelesben Forrás: Szamosi Zsófia

Vannak rémálmai mostanában?

Nem emlékszem az álmaimra. De körülöttem mindenki az álmait meséli éppen. Nálunk a családban a feleségem az, aki mindig emlékszik az álmaira, és mindig meséli is őket.

Többet dohányzik ebben az időszakban, mint normálisan?

Mivel normálisan inkább egyáltalán nem dohányzom, ezért mondhatom, hogy többet. Most azért néha rágyújtok. Itt Amerikában van egy kis társadalmi ellenérzés a dohányzással szemben.

Ki izgul a legjobban a csapatból?

Előfordulhat, hogy én, de a producerem, Udvardy Anna is eléggé izgulós. Különösen, mert neki még nem volt ilyen hosszú útja, és csak most szokott hozzá az időeltolódáshoz pár nappal az érkezése után.

Deák Kristóf csütörtökön este az Amerikai Filmakadémia eseményén az Oscar-díjjal, amit Billy Wilder nyert a Legénylakás című filmjéért Forrás: Deák Kristóf Facebook

Együtt fognak felmenni a színpadra, ha nyer a Mindenki?

Ez majd közben kiderül, hogy mennyire gyorsan tudunk felpattanni. A tavalyi nyertesek mind a négyen felmentek, még az is lehet, hogy mi is négyen megyünk.

Ki a másik kettő?

A film koreográfusa és a feleségem, Nina, illetve a főszereplőnk, Szamosi Zsófi. Így négyen fogunk lent ülni.

Az Oscar-jelölt Mindenki alkotói (Gáspárfalvi Dorka, Juristovszky Sosa jelmeztervező, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia) a Shorts Awards díjkiosztóján szombaton este Los Angelesben Forrás: Juristovszky Sosa Facebook

Most így az Oscar reggelén hogy érzi, nyerni fog a film?

Nem biztos, hogy nyerni fogunk, de készen állunk minden eshetőségre.

Visz magával valamit babonából a díjkiosztóra?

Még nem gondoltam erre, de jó ötlet. Picit vagyok csak babonás, de nem árt, ha valami van nálam.

Megírta már a köszönőbeszédét?

Nem. Még mindig csak vázlatok vannak a fejemben. De nem fogom túlbonyolítani, nem is nagyon lehet. Körülbelül megvan, majd még az autóban is dolgozni fogok rajta.

Papírra írja, vagy telefonba?

Telefonba. Nem nagyon lesz hely a ruhámban jegyzetfüzeteknek.

Miért jók a magyar film esélyei az Oscaron?

Zsinórban másodszor nyerhet magyar film az Oscaron. Bemutatjuk a Mindenki négy vetélytársát - van köztük az Amélie csodálatos élete által inspirált fura románc, a migránsválságra reflektáló szerelmi történet, és még spanyol biztonsági őrök is táncra perdülnek a szoborért. A legnagyobb esélyesnek a francia jelöltet tartják, de Deák Kristóf alkotásának is biztató a fogadtatása, számos tekintélyes szaklap a Mindenkit favorizálja. Tudjon meg mindent a magyar film esélyeiről!

Mit hallott vagy olvasott a filmről az utóbbi időszakban, amitől a leginkább azt érezte, hogy nyerni fog a film?

Azokból a reakciókból éreztem ezt, amiket Akadémia-tagoktól kaptam.

Mik voltak a legemlékezetesebb dolgok, amik az elmúlt héten történtek önnel?

Volt egy pár jó találkozóm, volt pár nagyon jó esemény, amit szerveztek nekünk. Az egyik például egy intim vacsora volt, csak a mi kategóriánk, és az animációs kategóriák jelöltjeinek. Ott nagyon jókat beszélgettem animációs rendezőkkel, például az Utopia rendezőjével. Nagyon jó fejek az animációsok, keményen dolgozó, szerény emberek.

Hogyan néz ki a nap további része?

Készülődünk, készülődünk. Nekem gyorsabban kell készülődnöm, mint mindenki másnak, mert hamarosan van Beverly Hillsben egy rádióinterjúm. A többieknek pedig helyi idő szerint délután kettőre kell, hogy limuzinba szálló állapotba kerüljenek. Hatalmas sürgés-forgás van itt a szállodában, ahol vagyunk. Csinálják a csajok haját, igazítják a ruhájukat. Kettőkor indulnak, engem összeszednek a rádiónál, és megyünk az Oscarra.

Gáspárfalvi Dorka Oscar-frizurája Forrás: Emma Willis Facebook

Egy limuzinnal megy az egész csapat?

Igen, így tudunk biztosan egyszerre érkezni. Kilencen megyünk be.

Sok szeren… vagy amit ilyenkor szokás mondani!

Köszönöm szépen.