Izgalmas és meglepő az új Nemes Jeles-film szereposztása

Dobos Evelin, Egynyári kaland
Vágólapra másolva!
Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László nem ül a babérjain. Most hétfőn, azaz június 12-én elkezdte forgatni legújabb filmjét, az Osztrák-Magyar Monarchia végóráit egy fiatal kalaposlány nézőpontján keresztül bemutató Sunsetet. Dinamikus, koszos, az akkori élet ritmusát visszaadó kosztümös drámát ígér a rendező. Majdnem két éven át kereste a szerepekhez tökéletesen illő színészeket, végül egy népszerű arcokat meglepő nevekkel vegyítő gárdát hozott össze. Kulka Jánosnak a Sunset lesz a második filmje a stroke-ja után, ismét tombolhat Nagy Zsolt, úgy tűnik, hogy mostanság az összes hazai rendező Balsai Móni kegyeit keresi, az Egynyári kalandból ismert Dobos Evelinnek viszont ez lesz a debütálása a mozivásznon. A Filmalap másfél milliárd forintos támogatásával készülő Sunset remek alkalom lesz arra, hogy végre a hazai közönség is megismerkedjen a szlovákiai magyar Bárdos Judittal.
Vágólapra másolva!

Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László június 12-én elkezdte forgatni a Sunset című nagyjátékfilmjét. Csábította Hollywood, ő azonban tartotta magát az eredeti tervéhez, és az Osztrák-Magyar Monarchia végóráiról, tágabb értelemben egy civilizáció összeomlásáról készít kosztümös drámát. A tervek szerint a forgatás 52 napig, augusztus 31-ig tart budapesti és vidéki helyszíneken. Most összeszedtünk mindent, amit a forgatás kezdetén tudni lehet Nemes Jeles második egész estés rendezői munkájáról.

Jakab Juli a Sunsethez készült fotón Forrás: Laokoon Filmgroup

A film 1913 nyarán játszódik, fő díszlete a Leiter Kalapszalon, amelyet a pesti Palotanegyedben építettek fel. A fiatal Leiter Írisz a Sunset főszereplője, aki Budapestre érkezve abban reménykedik, hogy kalaposlányként dolgozhat néhai szülei egykori legendás szalonjában, ám a kalapbolt új tulajdonosa, Brill Oszkár elutasítja. Írisz egy idegentől értesül róla, hogy Leiter Kálmán néven él egy bátyja, akinek nem tudott a létezéséről. A családja után kutatva a lány sötét titkokra bukkan, és elragadja a bukásához érkezett civilizáció zűrzavara.

Anamaria Marinca és Vlad Ivanov a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmben Forrás: Cirko Film

A fiatal lányt Jakab Juli, a kalapbolt tulajdonosát pedig az Arany Pálmát nyert 4 hónap, 3 hét, 2 nap angyalcsináló orvosa, a Snowpiercer-ben és a Toni Erdmann-ban is feltűnt román Vlad Ivanov játssza el. Kettejük közreműködését már korábban bejelentették, a forgatás elindulásával azonban a többi színészről is lehullt a lepel.

Kiderült, hogy a magyar színjátszás színe-java szerepelni fog a Sunset-ben, íme az illusztris névsor:

Kulka János: A stroke-ja után az egész ország drukkolt neki, hogy felépülve ismét színpadra, illetve kamera elé tudjon állni. Biztató, hogy a Sunset már a második film, amiben szerepet vállalt. Ujj Mészáros Károly skandináv hangulatú krimijében, az X-ben még nem fog megszólalni, remélhetőleg a Sunset-ben már a hangját is hallhatjuk majd. Kulkát egyszer már láthattuk visszautazni a Monarchia korszakába, a Félvilág is ebben a időszakban játszódott.

Kulka János a Félvilág című filmben Forrás: A Company Hungary

Balsai Móni: Kis túlzással manapság nem készül nélküle magyar film, de nála a mennyiség nem megy a minőség rovására, mindig jó élmény őt viszontlátni. A Liza, a rókatündér címszereplőjeként került a figyelem középpontjába, azóta játszott a Tiszta szívvel-ben, A martfűi rém-ben, a Kincsem-ben miatta párbajozik Nagy Ervin. Jelenleg a Jupiter holdjá-ban látható, legközelebb pedig az X-ben lesz nyomozónő.

Dobos Evelin: Az Egynyári kaland makacs és öntudatos Dórájaként szédíti a tévénézőket, a jelenleg is futó, fantasztikusan sikerült második évadnak ő az egyik legizgalmasabb szereplője. Dórának nincs szerencséje a pasikkal, ő azonban nem adja fel a randizást, és újból és újból nekifut a dolognak. Alighanem a Sunset-ben is kacér jelenség lesz.

Szerednyai Béla és Dobos Evelin az Egynyári kaland című tévésorozatban Forrás: Megafilm

Nagy Zsolt: Lassú észjárású ellenőr volt a Kontroll-ban, azóta viszont jellemzően forrófejű, szenvedélyes fickókat játszik, a Zuhanórepülés és a Kolorádo Kid a legjobb példa erre, és a Jupiter holdjá-ban is csak az erőszakból értett a karaktere. Valószínűleg a Sunset-ben is lángolni fog.

Bárdos Judit: Felvidéki magyar színésznő, akit magyar, cseh és szlovák produkciókba is szívesen hívnak. Első főszerepét huszonkét évesen kapta, amikor még csak harmadéves volt a pozsonyi főiskolán. A Fair Play-ben ismét az ő neve került legelőre, egy futót játszott el, akit behívnak a nemzeti csapatba. Június 15-től a Cannes-ban debütált Out-ban láthatjuk őt a főhős lányaként, a színésznővel készült interjúnkat itt olvashatja el.

Bárdos Judit a Fair Play című filmben Forrás: Falcon

Czukor Balázs: Játszott a reality show-kat parodizáló Czukor show-ban, legutóbb Az éjszakám a nappalod főszereplőjeként lehetett látni a mozikban. Nem ez lesz az első alkalom, hogy együtt dolgozik Nemes Jelessel, övé volt a legfontosabb szerep a rendező Az úr elköszön című rövidfilmjében.

Fancsikai Péter: Ő epekedett Gregor Bernadett után a Tibor vagyok, de hódítani akarok című tinivígjátékban, de drámai szerepekben is bizonyította a tehetségét. Ő volt a Mansfeld című történelmi dráma címszereplője, és a Saul fiá-ban is felbukkant.

Lázár Kati: A hetvenes évek óta játszik magyar filmekben, hosszú karrierje során felbukkant Az eszkimó asszony fázik-ban, a Szürkület-ben, a Werckmeister harmóniák-ban, Legutóbb a Kincsem aranyszívű madame-jaként remekelt.

Nagy Ervin és Lázár Kati a Kincsem című filmben Fotó: Szabó Adrienn / Fórum Hungary

Kertész Péter: Legtöbben a Szomszédok-ból ismerhetik, a gazdagréti középiskola gazdasági igazgatóját, Bujákit játszotta el, sok közös jelenete volt a Vágási Jutkát alakító Ivancsics Ilonával. Szerepelt A miniszter félrelép-ben és az Ámbár tanár úr-ban, illetve a Sunset prezentációs célból készített pilotjában is benne volt.

Molnár Levente: A Szürke senkik-ben egy első világháborúban harcoló katonát játszott el, a Sunset-ben most még néhány évet vissza fog menni az időben. A Saul fiá-ban fontos szerepben tűnt fel, a Sonderkommando egyik tagját alakította.

Zsótér Sándor, Molnár Levente és Röhrig Géza a Saul fiában Forrás: Mozinet

Zsótér Sándor: A mentősökkel összejátszó temetkezési vállalkozót játszott az Isteni műszak-ban, a Fehér isten-ben a főszereplő kislány apját formálta meg, legutóbb pedig a Saul fiá-ban lehetett látni a mozikban. Ő alakította Dr. Nyiszli Miklóst, a Dr. Mengele boncoló orvosa voltam az auschwitzi krematóriumban című, számos nyelvre lefordított dokumentumregény szerzőjét.

Terhes Sándor: Őt öli meg Anger Zsolt A nyomozó-ban, de Mundruczó Kornél filmjeiből is sokan ismerhetik: A Frankenstein-terv-ben, a Fehér isten-ben és a most futó Jupiter holdjá-ban is játszik. Június 15-től egy másik magyar filmben is el lehet majd őt kapni, ő alakítja az Out munka reményében Lettországig vándorló főhősét.

Terhes Sándor az Out című filmben Forrás: Vertigo Media

Őze Áron: Jelenleg a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója, de emellett vendégszínészként máshol is játszik, és filmes munkákat is elvállal. Kisebb szerepekben volt látható A temetetlen halott-ban vagy a Sorstalanság-ban.

Székely B. Miklós: Tarr Béla kedvelt színésze, az Őszi almanach-ban és a Kárhozat-ban is játszott, a Sátántangó-ban ő volt Futaki. További neves magyar rendezőkel, Makk Károllyal, Szabó Istvánnal, Jancsó Miklóssal, Mundruczó Kornéllal és Szász Jánossal is már dolgozott együtt. Az idén már láthattuk az 1945-ben, és egy pár pillanatra a Jupiter holdjá-ban is.

Székely B. Miklós, Nagy Marcell és Rudolf Péter az 1945 című filmben Forrás: Katapult Film

A befutott színészek mellett pályakezdők és amatőrök is szerepet kaptak a filmben. Többek között a Sátántangó operatőrének, Medvigy Gábornak a lánya, Medvigy Rozi, a Színház- és Filmművészeti egyetemen Hegedüs D. Géza osztályába járó Dino Benjamin, illetve Moldován Dorottya is benne lesz a Sunset-ben.

A színészek kiválogatása Zabezsinszkij Éva casting director irányításával közel két éven át tartott. A válogatásokra majdnem tízezer ember jelentkezett, és a statiszták száma megközelíti a 4400 főt. Jakab Juli kiválasztásával érdemes bővebben is foglalkozni, hiszen az általa eljátszott fiatal lány nézőpontjából láthatjuk majd Budapestet.

Jakab Juli a Sunsethez készült fotón Forrás: Laokoon Filmgroup

Juli forgatókönyvírónak tanult, de aztán egyre több rendező jött rá arra, hogy mennyire üde és természetes jelenség tud lenni a vásznon. Dolgozott Reisz Gáborral a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan-ban, Török Ferenccel a Senki szigeté-ben, majd a Saul fiá-ban is feltűnt egy aprócska, de fontos szerepben.

Ki ez a lány, akiből Nemes Jeles világsztárt csinál?

A Saul fia utáni filmje főszerepére Nemes Jeles László több ezer lány közül választotta ki a 28 éves Jakab Julit. Csak négy éve kezdett el színészkedni, de az arca nagy eséllyel ismerős lehet. Szerepelt nyolcmilliós nézettségű videoklipben, miatta lógatta az orrát a VAN főhőse, ő biciklizett angyalian a Senki szigetében, és ő szorongatta Saul kezét meggyötört ábrázattal az Oscar-díjas holokausztdrámában. Titokzatos, kifürkészhetetlen, speciális jelenség, egy ösztönös tehetség - mondják róla. Jakab Juli most indul el a világhír felé, nézzük meg, mit csinált eddig!

Julit egy nagy formátumú színésznek tartja Nemes Jeles, már a keresés elején eszébe jutott, hogy ő is eljátszhatná Íriszt, de mielőtt döntésre jutottak volna, rengeteg színésznőt megnéztek. Egy kifürkészhetetlen, többrétegű személyiséget kerestek, aki akár öntudatlanul, de a jelenlétével behoz egy másik korszakot. A meghallgatásokon Juli volt a legjobb, pontosan úgy oldotta meg a felvázolt jeleneteket, ahogy Nemesék szerint azokat meg kellett oldani.

Nemes Jeles László Fotó: Pozsonyi Janka

„A Sunset egy civilizációs bukásról szól. Nem a dekadencia érdekel, hanem maga a zuhanás, amikor egyik pillanatról a másikra minden leesik a zenitről. A Sunset világa kalandos, sokrétegű és egyszerre problematikus, kiszámíthatatlan – számomra ez benne a legizgalmasabb. Nem klasszikus kosztümös drámát rendezek, hanem az élet ritmusát szeretném érzékeltetni, ahol minden mozgásban van, és állandó meglepetéseket hoz” - foglalta össze Nemes Jeles, milyen filmnek képzeli el a Sunset-et.

Nemes Jeles László mesélt a Sunset titkairól

Az Oscar-díjas Saul fia rendezőjét második nagyjátékfilmjéről, a Sunset című kosztümös drámáról faggattuk. Nemes Jeles László titokfilmnek nevezte a Sunsetet, mesélt arról, hogy több ezer jelentkező közül miért Jakab Julit választotta az Írisz nevű főhős szerepére, illetve azt is elárulta, hogy számítógépes trükkök segítsége nélkül tervezi megidézni a mozivásznon az 1910-es évek Budapestjét. Tudjon meg mindent a Sunsetről!

Budapest megjelenítésekor a rendező el szeretné kerülni a színpadiasságot. Egy kaotikus, koszos, energiával és építkezésekkel teli várost képzelt el, többek között az alábbi 1906-os, San Francisco nyüzsgését bemutató kisfilm inspirálta. Szerinte ezekben a képsorokban benne van a korabeli élet ritmusa. Az Origo Filmklubnak más filmeket is emlegetett. Írisz alvilágba való alászállása kapcsán a Kék bársony-t hozta fel, illetve a Vérző olaj és F. W. Murnau Virradat című alkotása is hatással volt rá.

A Sunset a Saul fiá-ban látottnál szélesebb, 1,85:1-es képarányban forog, számítógépes trükköket pedig nem, vagy csak észrevehetetlen módon fog tartalmazni. Nemes Jeles szerint rosszul öregszenek azok a filmek, amelyekben ki lehet szúrni a számítógép segítségével létrehozott látványt.

A New York bandái-hoz képest kevésbé lesz explicit az erőszak ábrázolása, míg Scorsese kosztümös drámája tizenhatos karikával ment itthon, Nemes Jeles úgy látja, hogy az ő filmje beleférhet az eggyel alacsonyabb korhatár-besorolásba. Nem lesz gyerekeknek való film a Sunset, de a rendező azt preferálja, ha az erőszak nem a vásznon, hanem a nézők agyában jelenik meg.

A rendező új filmjében is főként azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozik, akikkel a Saul fiá-t készítette. A Sunset operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője Melis László, sound designere Zányi Tamás, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője - a stábhoz újonnan csatlakozó - Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is.

Rajna Gábor és Sipos Gábor producerek, Zabezsinszkij Éva casting director, Nemes Jeles László és Clara Royer a Saul fia budapesti sajtótájékoztatóján, 2015 májusában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar-francia koprodukcióban készülő filmet a Filmalap és az Eurimages is támogatta, Sipos Gábor és Rajna Gábor ismét producerként vesz részt a munkában, és ha minden jól megy, jövő nyáron láthatjuk majd a mozikban. A Saul fia sikere után biztosra vehető, hogy a világpremierrel a májusi cannes-i filmfesztivált célozzák meg.