MeToo: Nem ejtik Harvey Weinstein két szexuális zaklatási ügyét

Harvey Weinstein
NEW YORK, NY - OCTOBER 11: Harvey Weinstein arrives at the New York State Supreme Court on October 11, 2018 in New York City. According to reports, one of the counts against Weinstein, involving Lucia Evans, has been dropped because investigators found a written account of the encounter that suggests it may have been consensual. Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy New York-i bíró elutasította Harvey Weinstein indítványát, hogy az ellene felhozott vádak közül ejtsék két szexuális zaklatási ügyét. A bukott hollywoodi producer elleni per januárban kezdődik.
Vágólapra másolva!

A Weinstein-ügyön dolgozó ügyészek öt szexuális bűncselekmény, köztük szexuális erőszak miatt emeltek vádat a producer ellen. A 67 éves Harvey Weinstein azonban kitart ártatlansága mellett, tagadja, hogy szexuálisan zaklatta volna a mintegy 70 nőt az elmúlt évtizedekben, akik ezzel vádolták meg, és azt is tagadta, hogy 2006-ban és 2013-ban helytelen szexuális közeledést tanúsított volna két nő ellen. Minden esetről azt állította, hogy a szexuális közeledés és az aktusok kölcsönösek voltak és közös megegyezésen alapultak.

A Weinstein-ügy tárgyalását 2020. január 6-án kezdik meg. Ha elítélik az egykori sztárproducert, életfogytiglani börtönbüntetést kaphat.


Weinstein azzal a beadvánnyal fordult a manhattani bírósághoz, hogy a tárgyalás témái közül a töröljék az 1993-94 telén elkövetett szexuális erőszakot, az azóta eltelt hosszú idő és a vád megalapozatlansága miatt. A producer ügyvédjei azt is felvetették, hogy a szerintük elkövetett eljárási hibák miatt vonjanak vissza egyes szexuális zaklatással kapcsolatos vádakat, de az ügyben ítélkező James Burke bíró elvetette az indítványokat.

Harvey Weinstein Forrás: AFP/2018 Getty Images/Stephanie Keith


Az ügyészek bejelentették, hogy a tárgyalásra beidézik Annabella Sciorra színésznőt, aki tanúskodik arról, hogy Weinstein 1993-ban megerőszakolta. A producer ellen ebben az ügyben nem lehetett vádat emelni, mert már elévült.

Harvey Weinstein szexuális zaklatási botránya 2017-ben robbant ki.

A befolyásos hollywoodi producer bukása indította el a MeToo-mozgalmat, amelynek során nyilvánosságra került a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a médiában, a politikai életben vagy más területen befolyásos több száz ember ügye, akik szexuális zaklatást követtek el.