A Magyarországon készített Dűne című szuperprodukció 10 Oscar-jelölése a hazai filmes szakemberek világszínvonalú munkájának elismerése is egyben. A Nemzeti Filmintézet nagy hangsúlyt fektet a szakemberképzés fejlesztésére és támogatására filmiparunk versenyképességének növelése érdekében.

Több száz hazai filmes szakember közreműködésével főként Magyarországon készült Denis Villeneuve rendezésében a Dűne című szuperprodukció, mely közel 400 millió dolláros bevételével és múlt héten bejelentett 10 jelöléssel az Oscar-díjakra a 2021-es év legsikeresebb mozifilmjeinek egyike. Az előkészítést követően több mint 4 hónapig tartott a Dűne magyarországi forgatása 2019-ben a Mid Atlantic Films közreműködésével, és néhány hetes pótforgatásra is sor került a Pioneer Pictures szervezésében 2020-ban. 

Sipos Zsuzsanna berendezőt a Dűné-ért Oscar-díjra jelölte az Amerikai Filmakadémia a látvány (Production Design) kategóriában Patrice Vermette látványtervezővel együtt. A hosszú évek óta hazánkban élő és dolgozó Mac Ruth hangmérnököt a Dűne hangvilágát megalkotó csapattal együtt jelölték Oscar-díjra a hang (Sound) kategóriában, a szakembernek ez már a negyedik Oscar-jelölése.

 

A magyar filmipar 2021-ben volumenrekordot döntött a Nemzeti Filmiroda nyilvántartása alapján. Míg 2019-ben, a koronavírus-járvány előtti évben a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg 164,4 milliárd forint volt, 2021-ben már meghaladta a 218 milliárd forintot, így az ágazat volumennövekedése közel 30%-kal büszkélkedhet. Évente átlagosan 300 filmes produkció gyártását regisztrálják Magyarországon, az ágazat mintegy 20 ezer szakembernek biztosít munkát. A gyors és hatékony intézkedéseknek és a kormányzati támogatásnak köszönhetően még a járványügyi korlátozások sem tudták megállítani az ágazat növekedését. 

A stúdiókapacitás növelése mellett a hazai filmipar további fejlődésének kulcsa a szakember-utánpótlás biztosítása, valamint a filmes szakemberek továbbképzése a gyorsan változó piaci igényeknek megfelelően. A Nemzeti Filmintézet Képzési igazgatóságának csapata szakmai programokkal segíti a filmesek továbbképzését és a mozgóképgyártás iránt érdeklődők pályaorientációját. 2021-ben 8 hiányszakma képzését támogatta az NFI összesen 50 millió forinttal. A támogatott képzéseken a program 2016-os indulása óta már több mint 500 szakember végzett. Újdonságként mozgóképszakmai pályaorientációs rendezvények támogatására is kiírt pályázatot az NFI, melynek célja a középiskolai és egyetemi pályaorientáció elősegítése.


A pályakezdő és pályamódosító filmesek körében egyaránt rendkívül népszerű Fast Forward Program 12 offline és online programmal jelentkezett tavaly, amelyek a zöld filmgyártástól egészen a virtual productionig bezárólag számos jövőbemutató szakmai területet érintettek. 
Az NFI Képzési igazgatósága működteti a Filmesgyakornok.hu online platformot, ahol a pályakezdők izgalmas filmes munkákat találhatnak. Magyarországon ez az egyetlen felület, ahol a producerek és a gyakornokok közvetlen összeköttetésben állnak, ezzel is segítve a fiatalokat, hogy eligazodjanak a filmkészítés különböző területein. Az izgalmasabbnál izgalmasabb szakterületek megismertetése céljával a Nemzeti Filmintézet Filmes szakmákról röviden címmel videósorozatot is közzé tesz YouTube-csatornáján.