Váratlan fordulat az operatőrt lelövő Alec Baldwin ügyében

Horizontal
US actor Alec Baldwin attends DreamWorks Animation's "The Boss Baby: Family Business" premiere at SVA Theatre on June 22, 2021 in New York City. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ügyészség törölte az Alec Baldwin ellen felhozott vádak egy részét a halállal végződő 2021-es filmforgatás ügyében, ami jelentősen csökkenti a kiszabható büntetés hosszát – derül ki a nyilvánosságra hozott új bírósági iratokból.
Vágólapra másolva!

A dokumentum szerint az új-mexikói ügyészség megváltoztatta álláspontját, és a gondatlanságból elkövetett emberölés vádjából a lőfegyverre utaló, a bűncselekményt és annak lehetséges ítéletét súlyosbító kitételt törölték.

Heather Brewer, az eljáró kerületi ügyészség szóvivője a döntést azzal magyarázta, hogy

el akartak kerülni egy további jogi vitát a színész-producerrel és ügyvédeivel

a Halyna Hutchins operatőr halála miatt indult eljárásban. Az illetékes megfogalmazása szerint

az ügyészség célja, hogy igazságot szolgáltasson a bíróság,

nem pedig a „nagyvárosi ügyvédek" számláját akarják gyarapítani.

Alec Baldwin Forrás: AFP/Angela Weiss

Alec Baldwin ügyvédei korábban úgy nyilatkoztak, a lőfegyverre való utalás beillesztése a vádba, mint súlyosító tényező, alapvető jogi hiba. Érvelésük szerint annak lehetősége ugyanis a 2021. októberében történt tragédia idején még nem szerepelt Új-Mexikó állam törvényében, a jog visszamenőleges alkalmazása pedig alkotmányellenes. Ha a színész ügyét a súlyosító körülményt figyelembe véve tárgyalták volna, az kötelezően minimum 5 év börtönbüntetést jelentett volna. A megmaradt vád,

a gondatlanságból elkövetett elkövetés, maximum 18 hónap börtönnel és legfeljebb 5 ezer dollár pénzbüntetéssel sújtható.

A színész-producer első bírósági meghallgatása várhatóan pénteken lesz, amelyen várhatóan videókapcsolaton keresztül vesz részt - emlékeztet a Blikk.