Románia
ÉLŐ
Ukrajna

A spanyol futár a brüsszeli pénzmosást mutatja

A spanyol futár
A spanyol futár
Vágólapra másolva!
Daniel Calparsoro legújabb filmje nem barátja az euro bevezetésnek. A spanyol futár, bár egy izgalmas akciófilm, bemutatja, hogy mennyi szenvedést okozott a spanyoloknak, amikor csatlakoztak az eurózónához. Meg azt is, hogy Brüsszelben hogyan működik a korrupció, meg a pénzmosás.
Vágólapra másolva!

Először nem érti a néző, miért akarja egy akciófilm hangsúlyozni, hogy megtörtént események alapján készült. Majd ahogy elkezdik A spanyol futár alkotói kibontani a történetet, amelyben egy fiatalember önként jelentkezik futárnak, aki Brüsszelből hozza át a határon azt a pénzt, amelyet tisztára akarnak mosni, minden világos lesz. Egészen elképesztő látni egy izgalmas akciófilmben, hogyan működik a brüsszeli korrupciós pénzek kezelése. És ez akkor is így van, ha nyilván dramaturgiai okokból egy csomó lépcsőfokot nem is látunk. Egy akciófilm lételeme a leegyszerűsítés. Bár – meg kell jegyezni – még így is bonyolultnak tűnik, amikor elmagyarázzák a filmben, hogyan is megy ez.

A spanyol futár
A spanyol futár
Fotó: Netflix

A spanyol futár kilóg az akciófilmek sorából

Danel Calparsoro rendezte A spanyol futár nemcsak emiatt lóg ki a tucat akciófilmek sorából, hanem amiatt is, mert nagyon különleges látványvilággal dolgozik. Egyrészt minden, ami múltba visszatekintés, olyan, mintha egy spanyol művészfilmet néznénk, nagyon törekedtek a hitelességre. Másrészt látványosak a filmbéli gyorsítások, az idő ugyanis a legnagyobb ellensége a futároknak, főleg akkor, ha nem a kijelölt ösvényen járnak.

A spanyol futár
A spanyol futár
Fotó: Netflix

A film arra is hangsúlyt helyez, hogy rámutasson, milyen mélységekig benne van a rendőrség is abban, hogy a futárokat még véletlenül se állítsa meg senki. 

Sok film készül arról, hogyan működik a maffia, de A spanyol futár abban újat hoz, hogy rámutat, minél rosszabbul megy az embereknek, annál jobban megy a maffiának.

 Elképesztő látni, mennyire flegmán állnak ahhoz a fiatalok, hogy akár bűncselekményt is elkövetnek, csak legyen egy kicsit jobb az életük.

A spanyol futár
A spanyol futár
Fotó: Netflix

Talán még egyetlen film se állt bele eddig abba, hogy mennyire rossz az uniós tagállamoknak az euró bevezetése. A spanyol futár viszont köntörfalazás nélkül rámutatott, mennyivel szegényebbek lettek az emberek, amikor Spanyolországban bevezették az eurót. Arón Piper alakítja a futárt, aki eleinte úgy tűnik, hogy elég furfangos ahhoz, hogy el tudjon evickélni a bűnbandák között egészen addig, míg kialakítja a saját érdekeltségeit, ám elég hamar rá kell jönnie a nézőnek, hogy nem így van. Mindent elront az életében, leginkább azért, mert nem tudja megbecsülni azt, amije van.

A spanyol futár
A spanyol futár
Fotó: Netflix

Mindez igaz arra, ha beleszeret a maffiavezér lányába, aki ráadásul viszontszereti őt, de telhetetlensége révén elszúrja a dolgot, nem szokták ugyanis tolerálni a nők, ha más nőkkel kell osztozniuk egy ágyon. De ugyanez igaz arra is, hogy nem tudja abbahagyni a piszkos pénzekkel való foglalkozást, amikor megbízható helyről kap figyelmeztetést, hogy le kellene állni. Ez a fiú nem tud leállni. Telhetetlensége, kapzsisága okozza a vesztét.

A spanyol futár
A spanyol futár
Fotó: Netflix

Ahogy a brüsszeli pénzemberek esetében is azt látja a néző, hogy nem tudnak leállni. Olyan mennyiségű pénzekről van szó a valós alapokon nyugvó filmben, amilyen pénzmennyiségeket egy átlagember el sem tud képzelni.

Ahogy a Keresztapa filmekből is kitűnik, mindig jönnek újak, és az újak mindig kapzsibbak és erőszakosabbak lesznek. Életmódjukban is kisstílűbbek, az ember azon kapja magát, hogy a maffiavilág változásán láthatóan megjelenik a világ szellemi szintjének a romlása.

A spanyol futár
A spanyol futár
Fotó: Netflix

Mindettől függetlenül az alkotásban szerencsére akcióban sincsen hiány, pörgős, lendületes, izgalmas és látványos mű A spanyol futár. A főszereplőn kívül a spanyol filmben ki kell még emelni Luis Tosar játékát is, aki Marlon Brando nyomdokain lépked, amikor egy régi vágású maffiózót kell bemutatnia. Ráadásul egy olyat, aki rajongva szereti a lányát. A film egyik legszebb jelenete, amikor egy fehér csődört kap ajándékba a lány, majd felül rá és lovagolni kezd. Látszik, hogy az operatőr is élvezi a felszabadult lovaglás fényképezését. A jelenet végén a futár fiú állja útját a lovon megérkező lánynak egy autóval, majd megkérdezi, tetszik-e neki az ajándékba kapott csődör. Erre a lány azt hazudja, hogy kanca. Csak hogy ne legyen igaza a fiúnak. Meg persze azért, mert egy olyan világban játszódik a film, ahol senki semmikor és sehol nem mond igazat. Illetve amikor igazat kezd mondani, akkor már senki nem hisz nekik.

Sommásan: 8/10

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről