Vágólapra másolva!
Felemásan szerepelt a forint csütörtökön. Reggelre erősödött a magyar deviza, majd gyengült, később megint erősödött. A jelentős forinterősödés azt követően indult el, hogy az eurózóna vezetőinek csúcstalálkozójáról az európai adósságválság rendezését szolgáló tervek kiszivárogtak, és az euró látványosan erősödött a nemzetközi piacon. A délután kibontakozó kedvező befektetői hangulatnak köszönhetően a frank árfolyama csütörtök estére 228 forint alá került, amire több mint tíz napja nem volt példa.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül12 bejegyzés
09:33
július 21, 2011
Vágólapra másolva!

Jó erőben indította a napot a forint

Csütörtök reggel fél nyolc után 268,94 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon. A dollár ekkor 188,56 forintot ért, míg a svájci frank árfolyama 229,43 forint volt. Szerda este röviddel hat óra után az euró 268,56 forintot, a dollár 189,18 forintot, míg a svájci frank 230,78 forintot ért.

A térségi valutákkal együtt a forint közvetlen sorsa is a görög államadósság problémájára megoldást kereső, csütörtöki brüsszeli euróövezeti csúcsértekezlet kimenetelétől függ, miután az előlegezett bizalom már szerdán jótékonyan hatott. Egyes elemzők szerint a forint tartósan visszatérhet 267,50-269,50/euró közé, mások szerint a kisebb adósságú Csehország és Lengyelország valutája többet profitálhat a megbízható keleti fizetőképességet "újra fölfedező" befektetők jókedvéből, mint a forint - írta csütörtök reggel az MTI a Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozó elemzőkre hivatkozva.

10:30
július 21, 2011
Vágólapra másolva!

229 forint alatt a svájci frank

Fél kilenckor 228,53 forintra módosult a svájci frank jegyzése a bankközi devizapiacon. A frank legutóbb a múlt szerdán járt 230 forint alatt, a hétfőn elért 238 forint feletti csúcshoz képest pedig közel tíz forintot jelent a csütörtök reggeli jegyzés. Az euró fél kilenckor 268,13 forintot ért, míg a dollár árfolyama 187,59 forintnál járt.

10:55
július 21, 2011
Vágólapra másolva!

Óvatos optimizmus a piacokon

Csütörtökön kilenc óra előtt néhány perccel a svájci frank árfolyama 228,90 forintnál járt a devizapiacon. Az euró 267,90, a dollár pedig 187,80 forintnál tartott.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője csütörtöki piaci kommentárjában közölte, hogy a uniós csúcs előtt, a reggeli órákban óvatos optimizmus alakult ki a nemzetközi piacokon, miután a kiszivárgott hírek szerint Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök megállapodott Görögország megmentéséről. A szakember szerint, ha a befektetők a csütörtöki uniós csúcs eredményét fenntarthatónak minősítik, és azt látják, hogy az hosszú távú megoldást jelenthet az adósságválságra, akkor az euró és a forint is tovább erősödhet.

11:12
július 21, 2011
Vágólapra másolva!

Az Equilor szerint fordulópontot jelenthet az uniós csúcs

Az Equilor brókercég elemzése szerint a csütörtökön délután 13 órakor kezdődő uniós csúcstalálkozó piaci megítélése akár irányt is adhat a következő időszakra a piacoknak, vagyis jó eséllyel kisebb fordulópont előtt van a piac. A cég szakértői úgy vélik, nem is a görög adósságrendezés részletei lesznek a fókuszban, hanem sokkal inkább a magánbefektetők hozzájárulásának formája és mértéke, ami akárhogy is, de precedenst fog teremteni az eurózóna történetében. Az uniós csúcstalálkozón a nemzetközi bankokat a német Deutsche Bank és a francia BNP Paribas képviseli.

Az Equilor elemzése szerint a csütörtöki brüsszeli csúcson valószínűleg dönteni fognak olyan megoldásokról, mint az EFSF (európai pénzügyi stabilitási eszköz, amely az eurózóna pénzügyi stabilitását szolgálja) állandó válságalap-keretösszegének megnövelése akár 1500 milliárd euróra. Az Equilor elemzéséből kiderül, hogy piaci találgatások szerint egy közös európai bankadó bevezetése is szóba kerülhet a csúcstalálkozón. "Utóbbiról annyira konkrét elképzeléseket is hallani, melyek szerint a következő öt évben 50 milliárd eurós bevételt várnának az eurózóna vezetői a banki különadóból" - derül ki az elemzésből.

12:15
július 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Várakozó üzemmódban a piac"

Csütörtökön délelőtt negyed 11-kor a svájci frank jegyzése 229,35 forintnál tartott a devizapiacon, ekkor az euró árfolyama 268,20, a dolláré 188,20 forintnál járt. Ez azt jelenti, hogy a reggeli szintekhez képest szerény mértékben gyengült a forint.

"Reggelre erősödött a forint a uniós csúcstalálkozót megelőző optimizmus miatt, de csütörtök délelőtt megjelent a német, az eurózónabeli feldolgozóipar teljesítményét mutató index, amely a vártnál nagyobbat esett, ez pedig kedvezőtlenül befolyásolta a forint árfolyamát. Gyengülési hullámról azonban nem lehet beszélni, várakozó állásponton van a piac" - mondta az [origo]-nak Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője. Hozzátette: az uniós csúcstalálkozó eredményéig a piacon nem várható határozott irány a devizák mozgásában.

13:16
július 21, 2011
Vágólapra másolva!

Picit erősödött a frank

Nem sokkal tizenegy óra után az euró árfolyama 268,40 forint körül mozgott, a dollár 189,20, a svájci frank pedig 229,90 forintba került a devizapiacon.

14:30
július 21, 2011
Vágólapra másolva!

Nagyot gyengült az euró

Nagyot gyengült csütörtök délelőtt az euró az eurózóna pénzügyi csoportját vezető Jean-Claude Juncker nyilatkozata után, amely szerint nem zárható ki a részleges államcsőd Görögországban.

Az újságíróknak Juncker azt mondta, hogy nincs még megállapodás az európai bankokra kivetett adókról, és nem tartja valószínűnek a megegyezést ebben a kérdésben.

A nyilatkozat után mintegy fél százalékkal esett az euró a fontosabb nemzetközi valutákkal szemben. Az eurót 1,4157 amerikai dolláron jegyezték fél 12 előtt nem sokkal a 11 órát megelőző 1,4238 dolláros árfolyam után. Az euró/svájci frank árfolyam 1,1631-ra esett a nyilatkozatot megelőző 1,1699-ről. Juncker nyilatkozatát követően egy euró 268,7 forintba került, egy svájci frank 231,1 forintot ért.

15:49
július 21, 2011
Vágólapra másolva!

Picit javított az euró

Délután kevéssel 14 óra előtt az euró 268,40 forintba került a devizapiacon. A svájci frank árfolyama 230,24 forintnál járt, a dollár jegyzése pedig 189,20 forintnál tartott.

Az eurózóna pénzügyi csoportját vezető Jean-Claude Juncker részleges görög csődről szóló nyilatkozata után a legfontosabb külföldi devizákkal szemben gyengülő euró javított helyzetén, 14 óra előtt a dollárhoz mért árfolyama 1,4183 körül mozgott, a svájci frankhoz mért árfolyam pedig 1,1655 volt.

17:10
július 21, 2011
Vágólapra másolva!

Magára talált az euró

Csütörtök délután, negyed 4-kor az euró 267,50 forintba került a devizapiacon, a svájci frank 228 forint alatt mozgott, a dollár pedig 186,80 forintba került, ez azt jelenti, hogy a kora délutáni helyzethez képest több forinttal gyengültek a legfontosabb külföldi devizák.

A forinterősödés elsősorban annak köszönhető, hogy az euró jelentősen erősödött a dollárral és a svájci frankkal szemben. A közös európai deviza dollárhoz mért árfolyama három óra után 1,4320, a frankhoz viszonyított jegyzése pedig 1,1730 körül mozgott.

Az euró és a forint az után kezdett erősödni, hogy az euróövezeti országok vezetőinek csúcstalálkozóján tárgyalt, Görögország megmentését szolgáló tervezet nyilvánosságra került részletei szerint az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) pénzügyi támogatási alap 3,5 százalékos kamattal hitelez majd Görögországnak, és az EFSF hitelkeretéből a többi óriási adóssággal küzdő eurózóna-beli ország, például Írország, Portugália is kaphat kölcsön. A hitelek futamideje legalább 15 év lesz.

18:11
július 21, 2011
Vágólapra másolva!

Növelte előnyét a forint

Nem sokkal 16 óra után a svájci frankért 226,80 forintot az euróért pedig 267,30 forintot kértek a devizakereskedők, a dollár árfolyama pedig 186,10 forint volt. A délutáni árfolyamok heti forintcsúcsot jelentenek, ezen a héten ugyanis az euró és a svájci frank sem volt ennél alacsonyabb szinten, sőt utóbbi több mint egy hete nem járt ezen a szinten.   

Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője az [origo]-nak elmondta: az euróövezeti országok vezetőinek csúcstalálkozója előtt bizonytalan volt a hangulat, de az új mentőcsomagról kiszivárgó hírek emelkedőre tették a piacokat. "Optimizmusra adhat okot, hogy a délelőtti kedvezőtlen, kockázatkerülő hangulatban a befektetők sok pozíciót felszámoltak, és délután a rizikósabbnak tartott eszközök vásárlását célzó pozíciók kiépítésébe kezdtek. Ez alapot adhat egy tartósabb forinterősödésnek is" - mondta Csajbók, és hozzátette: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bizonytalanság után egyre több piaci szereplő vásárol eurót a nemzetközi piacon, és a forintra is egyre nagyobb az igény. "A forint piacán kialakult vevői nyomás eredményeként a magyar deviza felülteljesítette az eurót, vagyis a forint nagyobb mértékben erősödött az euróval szemben, mint utóbbi a dollárral szemben" - fogalmazott a szakértő.

19:24
július 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kicsit veszített előnyéből a forint

Délután fél hat előtt nem sokkal az euró jegyzése 267,70 forint volt a devizapiacon. A svájci frank jegyzése 227,70, a dolláré 186,30 forint volt.

 

21:40
július 21, 2011
Vágólapra másolva!

A frank 228 alá került estére

Kora este, húsz perccel nyolc előtt az euró 267,70 forintba került a devizapiacon, a svájci frankért 227,50, a dollárért pedig 186,30 forintot kellett adni.

A svájci frank tíz napja mozgott legutóbb a 228 forint alatti tartományban, később jelentősen erősödött, hétfőn 238 forint fölé, soha nem látott csúcsra emelkedett. Az MTI összefoglalója szerint a frank erősödését az okozta, hogy euróövezeti adósságválság miatt a piaci szereplők szabadultak az euróban meglévő befektetési eszközeiktől, és a biztonságos menedéknek tartott frankba menekültek, ez a folyamat pedig az euróval és a forinttal szemben is rekordmagasságokba emelte a frank jegyzését. A devizapiacokon az után lett nyugalom és uralkodott el az optimizmus, hogy az euróövezeti állam- és kormányfők csütörtöki tárgyalásáról kiszivárogtak azok a hírek, amelyek szerint az eurózóna országai mindent megtesznek közösen, hogy ne terjedjen tovább a válság, és megsegítik Görögországot. A hírek eredményeként látványos erősödött az euró és a forint is.