Jön a nyitott és konzervatív jegybank - Matolcsy meghallgatása percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága meghallgatta és támogatta Matolcsy György jegybankelnökjelöltet, Balog Ádám alelnökjelöltet és Varga Mihályt, aki a nemzetgazdasági tárcát veszi át. Árstabilitás, pénzügyi stabilitás és a kormány politikájának támogatása a jegybank feladata - jelentette ki Matolcsy György, aki arról is beszélt, hogy konzervatív és nyitott jegybankot szeretne. Varga Mihály azt ígérte, nem lesz választási költségvetés.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
59 bejegyzés
14:47
2013. március 1.

Matolcsyé a jegybank

A Kossuth rádió 180 perc című műsorában Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György eddigi nemzetgazdasági minisztert jelölte meg Simor András utódjának a Magyar Nemzeti Bank élére. "A teljesítmény és a tények egyetlen ember felé mutatnak" - indokolta Orbán a döntését.

14:49
2013. március 1.

Balog Ádám a harmadik alelnök

Az adóügyekért felelős helyettes államtitkár követi miniszterét a jegybankba. Balog Ádámot jelölte Orbán Viktor a jegybank harmadik alelnökének. A kormány által elfogadott jegybanktörvény lehetővé tette, hogy harmadik alelnököt is jelöljön a miniszterelnök. Jelenleg még Karvalits Ferenc és Király Júlia a két alelnök, ők 2007-től töltik be a posztot, mindkettőjüknek tehát még az idén lejár a mandátuma.

14:56
2013. március 1.

Adótanácsadóból helyettes államtitkár

Az [origo] értesülése szerint Réczei Géza, a PwC adótanácsadó munkatársa lesz az új adóügyi helyettes államtitkár. Réczei korábban már dolgozott a Pénzügyminisztériumban.

15:05
2013. március 1.

Zsúfolt teremben hallgatják meg Matolcsyt

A gazdasági bizottság szokásos terme túl kicsi ennyi embernek, úgyhogy egy nagyobba költözött át a testület. Ennek ellenére egymás hegyén-hátán zsúfolódtak össze az újságírók.

15:12
2013. március 1.

Varga a végén jön

Először hallgatják meg Matolcsyt és Balogot, utána egy szünet után Varga Mihályt - jelentette be Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke.

15:14
2013. március 1.

Siker jön

Az elmúlt három év sikere fogja meghatározni a következő hat év jegybanki politikáját - kezdte beszédét Matolcsy György. Jelentős eredménynek tartotta, hogy a kormány az államháztartás hiányát 3 százalék alatt tartotta.

15:16
2013. március 1.

A hármas egység

Árstabilitás, pénzügyi stabilitás és a kormány politikájának támogatása a jegybank feladata - mondta Matolcsy.

15:20
2013. március 1.

Az infláció az elsődleges

A jegybank vezetése mindig a jegybanktörvényhez igazodik, hogy mit tehet, és mit nem. Matolcsy három feladatról beszélt. A jegybanktörvény valójában az árstabilitást írja elő elsődleges feladatának, és a kormány politikájának támogatását csak akkor engedi meg, ha az nem veszélyezteti az inflációs célt.

15:20
2013. március 1.

Így érkezett Matolcsy

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:22
2013. március 1.

Nem szeretem a devizahitelt

Nem szeretem a devizahitelt - mondta Matolcsy. Nem csak gazdaságpolitikusként vagyok ellene, de családapaként is - tette hozzá azt hangsúlyozva, hogy mennyire kockázatos. Mindent meg fogok tenni, hogy a következő hat évben ne ismétlődjön meg ez a hiba - mondta a devizahitelről.

15:24
2013. március 1.

A király kettétöri az aranyat

Az infláció ellensége vagyok - folytatta Matolcsy. Régen a király kettétörte az aranyat, most az infláció viszi el a pénzt. Az infláció szintje olyan magas volt az elmúlt években, hogy leszűkítette a monetáris politika mozgásterét.

15:26
2013. március 1.

Matolcsy nem liberális

Nagy ellenfele vagyok a liberális jegybanki politikának, és nagy híve vagyok a konzervatív, felelős monetáris politikának. Az előbbi gondolkodás számlájára írta a devizahitelezést.

15:27
2013. március 1.

Matolcsy nyit a kormány felé

Nem vagyok híve az elzárkózó jegybanknak - mondta az elnökjelölt. Szinte mulatságosnak tartom, hogy sokan azért harcoltak, hogy a kormány képviselője ne vegyen részt a monetáris tanács ülésein. Ez a felfogás már 2008 előtt is hibás volt - mondta. Kifejezetten nyitott jegybankot akar Matolcsy, amely együttműködik a kormánnyal.
15:29
2013. március 1.

Jobban teljesítő jegybank

Magyarország jegybankja jobban teljesíthet, mint az elmúlt években - ígérte Matolcsy. És ha ez így lesz, akkor Magyarország is jobban fog teljesíteni - folytatta, majd lezárta a beszédét.

15:30
2013. március 1.

Balog papírról olvassa

Balog Ádám elkezdte a beszédét, de láthatóan felolvas egy előre megírt beszédet. Az alelnökjelölt a törvények betartását ígérte.

15:31
2013. március 1.

Megtelt a terem

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:36
2013. március 1.

Jönnek a kérdések

Balog Ádám gyorsan befejezte. Ezzel viccelődött is a bizottság elnöke: Ha kérhetném, az alelnök úrnál többet senki ne beszéljen - kérte Rogán Antal a bizottság tagjaitól.

15:41
2013. március 1.

Matolcsy rendkívüli veszély

Kovács Tibor, a bizottság szocialista alelnöke a gazdaság teljesítményét dörgöli Matolcsy orra alá. A keveset keresőkkel, 25 új adónemmel és az országot elhagyó fiatalokkal támasztotta alá a kritikáját. Az ön kinevezése rendkívüli veszélyeket rejt a magyar társadalomra - zárta Kovács Tibor.

15:42
2013. március 1.

Globális pénzszivattyú

Volner János (Jobbik) azzal kezdte, hogy a Jobbik nem az a párt, amely a jegybank függetlenségét jó ötletnek tartja. Szerinte a jegybank a kormány költségvetési politikáját megnehezítette. A magas kamatok a nemzetközi gazdaságot támogatták, így működött a globális pénzszivattyú - korholta a jobbikos képviselő a monetáris tanácsot.
15:46
2013. március 1.

A bűnös dollár

Miközben a lakosság devizában való eladósodását hibának tartja a kormány, aközben Matolcsy sikernek tartja a dollárkötvény-kibocsátást, amely az állam devizában való eladósodását jelenti - fedezett fel egy ellentétet Matolcsy beszédében Volner.

15:50
2013. március 1.

Rogán megkíméli Matolcsyt

A bizottság elnöke nem állta meg, hogy ne szóljon be a szocialistáknak és Simor Andrásnak, ezzel is megkímélve Matolcsy Györgyöt attól, hogy csatáznia kelljen a szocialistákkal. Az előző hat év jegybanki politikája sikertelen volt - állította Rogán Antal, miközben a szocialisták áfaemelésével szúrt vissza Kovács Tibor MSZP-s képviselőnek.

15:55
2013. március 1.

Rogán a cégeket is bevonná

Megkérdezte valaki a magyar gazdaság szereplőit a kamatról? - kérdezte Rogán Antal, ezzel is kritizálva az előző jegybanki vezetést.

16:00
2013. március 1.

Rogán örül a kormányembernek

Rogán szerint jó, hogy kormányzati tapasztalattal rendelkező szakember is bekerül a jegybank monetáris tanácsába. Ez a testület dönt a kamatról és a fontos jegybanki eszközök bevetéséről.

16:08
2013. március 1.

Baja nem kér a pártkatonákból

"Matolcsy úr jelölésével a konzervatív oldal saját politikáját folytatja" - mondta Baja Ferenc szocialista képviselő. Szerinte a jobboldal mindig pártpolitikust jelölt jegybankelnöknek, mert Bod Péter Ákos MDF-es képviselőként került az MNB-be, Járai Zsigmond pénzügyminiszterként, Matolcsy pedig nemzetgazdasági miniszterként. A szociálliberális oldal viszont Surányi Györggyel és Simor Andrással pártoktól független szakembereket kért fel - érvelt a szocialista képviselő.

16:10
2013. március 1.

A legrosszabb miniszter az MNB-ben

Scheiring Gábor (LMP) hiányolta a munkahelyeket, a szolidaritást és a növekedést. Miért vált az ön minisztériuma szimbólumává ennek a téves politikának? - kérdezte Matolcsytól. Majd folytatta: "nem gondolja, hogy a legrosszabbul teljesítő miniszter kerül a jegybank élére?" Balog Ádámot azért kritizálta, mert a jegybanktörvény előírja, hogy az alelnöknek monetáris politikai tapasztalattal kell rendelkeznie, ő viszont sohasem volt ilyen területen.

16:12
2013. március 1.

Matolcsynak nem erőssége az infláció

Ha ön azt gondolja, hogy világra szóló sikert ért el, akkor én ezt hadd kérdőjelezzem meg - mondta Matolcsynak Tukacs István (MSZP), aki szerint a miniszter teljesítménye legalábbis kérdéses. A tavalyi infláció tervezése 4,2 százalékról indult, de 6 százalék lett - szúrt oda Matolcsynak, aki az infláció ellenségének nevezte magát.

16:15
2013. március 1.

Mik az MNB fegyverei?

Mi az a tizenhat eszköz, amelyet bevethet a jegybank, illetve mit gondol Matolcsy úr a pénzügyi felügyelet és a jegybank összevonásáról? - tett fel konkrét kérdéseket Tukacs István MSZP-s képviselő.

16:16
2013. március 1.

A Fidesz örül az új hangoknak

"Nagy örömmel hallottam az elnökjelölt úr szájából, hogy a jegybank az állam része, rég nem hallottunk már ilyet" - mondta Márton Attila (Fidesz). Rogán Antal élvezettel hallgatta a beszédét.

16:18
2013. március 1.

Milyen színű Simor?

Herman István (Fidesz) azt mondta, Simor András Gyurcsány Ferenc üzlettársa volt, ezért nem igaz, hogy az előző jegybankelnök pártfüggetlen lenne. Baja Ferenc válaszában ragaszkodott hozzá, hogy Simor nem tagja pártoknak.

16:20
2013. március 1.

MSZP: Nem

Bármilyen meglepő, az MSZP nem támogatja Matolcsy elnökségét - mondta Kovács Tibor.

16:22
2013. március 1.

Ön offshore-lovag, Matolcsy úr?

Van-e Matolcsy Györgynek offshore-érdekeltsége, és hogyan mozdítaná előre az utolsók között álló magyar jegybanki megítélést? - kérdezte Matolcsy Györgytől Vantara Gyula (Fidesz).

16:23
2013. március 1.

Matolcsy válaszol

Matolcsy elkezdett válaszolni a kérdésekre. A jegybank nem független a magyar emberektől, ezért az árstabilitás veszélyeztetése nélkül támogatni fogja a kormány politikáját - ígérte Matolcsy György.

16:25
2013. március 1.

Nagyobb arányban kell a forintadósság

Aki megveszi a magyar papírokat, ráadásul a dollárpiacon, az bízik a magyar családokban - mondta Volner Jánosnak Matolcsy, aki szerint arra lenne szükség, hogy egyre nagyobb arányban legyen forintban az államadósság.

16:26
2013. március 1.

Rogánnak tetszik, amit hall

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:28
2013. március 1.

Máshol is vannak pártkatonák

Az MNB-törvény megszabja a jegybanki vezetés mozgásterét. Ehhez fogjuk tartani magunkat - mondta Baja Ferencnek Matolcsy. Más országokban is van rá példa, hogy a kormány tanácsadójából lesz jegybanki tag.

16:30
2013. március 1.

Nagyon rosszul álltunk

Nagyon messziről indultunk, nagyon rosszul álltunk, de nem beszélünk világra szóló sikerről - állította Matolcsy, aki az ülés elején azért fényezte a gazdaságpolitikáját, csütörtöki Heti Válaszos írásában pedig bravúrnak nevezte az elmúlt két és fél évet.

16:31
2013. március 1.

Matolcsy még nem tudja, mit fog bevetni

Meg fogjuk vizsgálni, elemezni fogjuk a jegybanki eszközökről szóló, jegybankban készült tanulmányokat - válaszolta arra a kérdésre, hogy mi az a 16 eszköz, amelyről beszélt. Ezek szerint még ő sem tudja biztosan, mit akar bevetni.

16:34
2013. március 1.

Nincs offshore-cégem

Nincs offshore-cégem - válaszolta egy fideszes kérdésre Matolcsy.

16:35
2013. március 1.

Van-e tapasztalata Balognak?

Balog Ádám a kormányban végzett munkájára, az adóügyekre hivatkozik a Scheiring Gábornak adott válaszában. Az LMP-s képviselő kétségbe vonta, hogy Balognak monetáris politikai tapasztalata lenne.

16:40
2013. március 1.

Támogatták Matolcsyt

A bizottság kormánypárti többsége megszavazta, hogy a bizottság támogatja Matolcsy György és Balog Ádám jelölését. A bizottság véleményezheti a jelölést, de megakadályozni a kinevezést nem tudja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:42
2013. március 1.

Tíz perc szünet

Rogán Antal tíz perc szünetet rendelt el Matolcsy és Balog meghallgatása után. A kormánypárti képviselők a jelöltek kezét szorongatták. A szünet után Varga Mihályt hallgatják meg.

16:48
2013. március 1.

Rogán nem tud PSZÁF-MNB-fúzióról

Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke az ülés szünetében azt mondta, nem tud olyan javaslatról, amely összevonná a pénzügyi felügyeletet és a jegybankot. Elmondta viszont azt is, hogy van erre példa Európában, például Olaszországban, ahonnan az Európai Központi Bank elnöke is érkezett.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:01
2013. március 1.

Megjött Varga Mihály

A jelenleg még IMF-tárgyalásokért felelős miniszter új tárca vezetését kapja meg, Matolcsy György távozásával övé lesz a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

17:02
2013. március 1.

Varga alkalmas?

A jegybankelnöki meghallgatással szemben a miniszteri meghallgatás célja a személyi alkalmasság vizsgálata - vetítette előre Rogán Antal a bizottságban.

17:05
2013. március 1.

Nemrég már volt itt

Mindössze kilenc hónapja hallgatta meg a bizottság Vargát, akkor kapta meg az IMF-tárgyalások vezetését.

17:06
2013. március 1.

A feladat: a növekedés

A gazdaságpolitika céljai és iránya nem változik - mondta Varga a beszéde elején. Az adósságcsapdából való kikerülés, az egyensúly, a foglalkoztatás növelése, több jövedelem a családoknak - foglalta össze a miniszter, de hozzá is fűzött egy újat. Varga szerint az előző célok csak akkor életképesek, ha a növekedés beindul, ezt a feladatot tűzte ki maga elé.

A vita a Valutaalappal is abban van, hogy milyen eszközökkel indítható be a növekedés. A szakszervezeteket, az érdekképviseleteket, a kamarát partnernek nevezte meg.

17:10
2013. március 1.

Ki az uniós szorításból

Fontosnak érzem a kiszámíthatóságot - mondta Varga. Állítása szerint a vállalkozások azért panaszkodtak, mert a kormány szabályváltozásai nehezen voltak követhetők. A célok közé tűzte a költségvetés végrehajtását, de Varga nem értett egyet azzal, hogy a költségvetéshez hozzá kellene nyúlni. A miniszter szeretné, ha az ország kikerülne a túlzottdeficit-eljárás alól.

17:12
2013. március 1.

Szeretnénk, de nem lehet választási büdzsé

Nincs mód arra, hogy Magyarország választási költségvetésben gondolkodjon, bármennyire is szeretnénk ezt - mondta Varga. Szerinte a túlzottdeficit-eljárás erre szorítja a kormányt.

17:13
2013. március 1.

Siralmas a növekedés

A tavalyi utolsó negyedévi növekedés siralmas - ismerte el Varga.

17:14
2013. március 1.

Matolcsy útját járná

Ha két ember csinálja ugyanazt, az sem ugyanaz - mondta a miniszter, de ennek ellenére azt hangsúlyozta, hogy Matolcsy György politikáját folytatná.

17:16
2013. március 1.

Mit kezd a devizahitelekkel?

Volner János (Jobbik) rossznak tartja, hogy csak minden hetedik uniós forint jut el a magyar gazdaságfejlesztés céljára. Azt kérdezte Vargától, hogyan működne együtt a fejlesztési minisztériummal ennek javításán, valamint rákérdezett arra is, hogy mit kezdene a devizahitelekkel.

17:18
2013. március 1.

Varga pávatánca nem volt dicsőséges

Varga nem volt ilyen visszafogott, amikor még ő volt ellenzékben - emlékeztetett Kovács Tibor (MSZP). Felemlegette az IMF-tárgyalásokat is: "nem szolgálta az ön dicsőségét és hitelességét az IMF-fel járt pávatánc".

Az ellenzéki politikus a növekedés beindítására bíztatta Vargát. Ha nem lesz gazdaságpolitikai fordulat, akkor soha a büdös életben nem lesz itt növekedés - mondta.

17:28
2013. március 1.

A Fidesz köszöni Vargának

Rogán a Fidesz-frakció nevében megköszönte Varga Mihálynak az IMF-ügyi miniszteri munkáját. A bizottsági elnök a romániai IMF-jelenlétet kritizálta, szerinte ott a Valutaalap az árfolyamgáthoz hasonló rendszer eltörlését vagy a kórházi napidíjat kérte a hitelért cserébe.

17:34
2013. március 1.

Széles mosoly az alkalmasságra

Rogán felhívta a képviselők figyelmét, hogy a bizottság szavazása Varga személyi alkalmasságáról és nem a politikájáról szól. A mellette ülő Varga széles mosollyal reagált.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

 

17:35
2013. március 1.

Mindent a beruházásokért

Mindent meg fogunk tenni, hogy a beruházási volument növeljük. Ezért köt a kormány stratégiai megállapodásokat a nagyvállalatokkal. Olyan partnereket keresünk, akik be akarnak fektetni Magyarországon - mondta Varga.

17:41
2013. március 1.

Varga nem béna kacsa

Jobb lenne, ha béna kacsaként néznénk, hogy a negatív nemzetközi gazdasági hatások érik Magyarországot? - tette fel a kérdést Varga, aki elmondása szerint inkább a cselekvőképességben hisz.

17:45
2013. március 1.

Varga nem izzadt meg

Varga nem kapott erős kérdéseket, az ellenzék sem izzasztotta meg. A miniszter több ellenzéki kérdést, hozzászólást még meg is köszönt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:50
2013. március 1.

Vége az ülésnek

A meghallgatások véget értek, mind a három jelöltet támogatta a gazdasági bizottság. Varga Mihályt még több másik bizottság is meghallgatja miniszterként.

Tudósításunkat ezzel lezárjuk, a meghallgatásról készült videót itt megnézheti.

17:55
2013. március 1.

Majdnem három óráig tartott a meghallgatás

A közel háromórás meghallgatáson Matolcsy György jelenlegi nemzetgazdasági miniszter, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) leendő elnöke többször hangsúlyozta, hogy a jegybanktörvénynek megfelelően akarja alakítani a jegybanki politikáját. Elsődlegesen az infláció leszorítását tartja a feladatának, de azt is egyértelművé tette, hogy a jegybankot nyitottá teszi a kormánnyal való együttműködésre.

Bár azt mondta, hogy 16 jegybanki eszközt is bevetne, egyelőre nem tudta nevesíteni, melyek ezek az eszközök. Feladatának nevezte viszont, hogy küzdjön a devizahitelezés ellen, amelyet elmondása szerint nem szeret, és a liberális jegybanki felfogás ellen is harcolna. Szerinte ez utóbbi megengedi a rossz eszközök, így például a devizahitelezés elszabadulását.

Matolcsy György szerint nem gond, hogy pártkötődéssel rendelkező ember kerül a jegybank élére, mert más országokban is előfordul ehhez hasonló. Egy fideszes képviselő viszont éppen Simor András távozó MNB-elnöknek rótta fel, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök üzlettársa volt.

Balog Ádámot, akit a kormányfő a jegybank egyik alelnökének jelölt, rövid ideig kérdezgették csak a bizottság tagjai, és a harmadikként következő Varga Mihály sem kapott kemény kérdéseket. A miniszter elmondta, hogy nem fog változtatni a Matolcsy által kijelölt úton, de célként tűzte ki a növekedés beindítását. Azt is állította, hogy 2014-ben nem készítenek választási költségvetést.