Vágólapra másolva!
Ellentétesen vélekednek az idei agrártámogatási rendszerről az azt kimunkáló Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint egyes termelői szervezetek. Az agrártárcát ideiglenesen irányító Boros Imre szerint az idei 191 milliárd forint minden eddigi keretnél nagyobb és az 50 milliárd forintos növekményből a tárca kiemelten támogatja a mezőgazdasági fejlesztéseket.
Vágólapra másolva!

A termelői szervezetek, köztük a Magyar Agrárkamara (MAK) és a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) viszont úgy látja, az agrártámogatás reálértéke kevesebb a tavalyinál. Az 50 milliárd forint többletet ugyanis elviszi a minden eddiginél nagyobb, az agrártárca adatai szerint körülbelül 50 milliárd forint determináció, illetve az államilag garantált hitelek beváltásához szükséges fedezet.

Az agrártárca jelenlegi első embere a keddi kormányülés után bejelentette, a gazdák által igénybe vehető földalapú támogatások nőttek, és az állattartók mégis hozzájuthatnak a minőségi termelést segítő támogatásokhoz. A másik oldal véleménye szerint az árutermelő gazdaságok a források zöméhez nem juthatnak hozzá, a pénzeket 2001-ben is szociális szempontok szerint osztják szét. Sőt a nagyobb méretű gazdaságok idén már nem számíthatnak a tagi kölcsönök után igényelhető kamattámogatásra és a kedvezőtlen térségekben gazdálkodóknak járó szubvencióra sem.

Boros Imre szerint idén, hacsak valami rendkívüli dolog nem történik, nem lesz szükség átcsoportosításra. A megbízott miniszter ugyanis az erdő- és ültetvénytelepítésre, valamint az agrártárca intézményeire szánt források csökkentésével "befoltozta" a Pénzügyminisztérium által előrejelzett 20-25 milliárd forintos lyukat az agrárbüdzsében. A nagyobb termelők képviselői szerint viszont a bonyolult, követhetetlen támogatási rendszerben lehetetlen előre tervezni a kiadásokat, így az agrártárcának idén is többször kell a kormány engedélyét kérni a különböző támogatási jogcímek közötti forrásátcsoportosításhoz.

(Népszava)

Ajánlat:

FVM