A keresletcsökkenés miatt veszteséges lesz az Alcatel mobilrészlege

Vágólapra másolva!
A francia cég hétvégén kiadott előrejelzése szerint Európát sem kerüli el az amerikai kontinensen tapasztalható keresletcsökkenés a mobiltelefonok piacán. A vállalat szerint a keresletcsökkenés hátterében az áll, hogy a szolgáltatók nem nyújtanak akkora kedvezményeket az új előfizetőknek, mint korábban.
Vágólapra másolva!

A francia Alcatel mobiltelefon- és távközlési berendezéseket gyártó vállalat hétvégén közzétett elemzése szerint az európai gyártók sem ússzák meg az amerikai versenytársaikat fenyegető keresletcsökkenést.

Az Alcatel előrejelzése szerint az első negyedévben veszteséges lesz a mobiltelefon-gyártó részlege, a keresletek nagyarányú csökkenése miatt. Előzőleg az amerikai Motorola adott ki hasonló előrejelzést.

A keresletcsökkenés hátterében az áll, hogy mobilszolgáltatók ma már nem képesek annyi árengedménnyel támogatni az új előfizetők készülékvásárlását, mint korábban. A részvénypiaci visszaesés, a harmadik generációs koncessziók magas ára és a harmadik generációs szolgáltatás bevezetésének várhatóan ugyancsak magas költsége miatt csökkennek a kedvezmények Az Alcatel fenntartja jóslatát, hogy megőrzi piaci részesedését.

A túl nagy raktárkészletek miatt éves összehasonlításban várhatóan csökken a mobilkészülékek értékesítése, amely eddig 7 százalékkal járul hozzá a csoport bevételéhez – áll a cég előrejelzésében

Az Alcatel mindazonáltal úgy véli, hogy átfogó jövedelmezősége nem fog csökkenni, mert Európában még mindig erősebb a kereslet a hálózati berendezések iránt, mint az Egyesült Államokban.

Az Alcatel részvénye hétfőn kora délután 40,70 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 4,24 százalékkal gyengébb a pénteki zárónál. Az Alcatel részvényei a múlt héten 4,84 százalékot vesztettek értékükből, az év eleje óta pedig összesen 29,22 százalékkal csökkent a cég részvényeinek árfolyama a párizsi értéktőzsdén.

(MTI)

Ajánlat:

Alcatel