Újabb gyenge szezont várnak a Balatonnál

Vágólapra másolva!
A tavalyi évhez hasonlóan az idén is gyenge turistaforgalomra számítanak a szakemberek a Balaton partján. A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság szerdán ismertetett adatai szerint és az eddigi foglalások alapján 8-12 százalékkal eshet vissza a külföldi vendégek száma. A visszaesést az iraki háború miatti bizonytalansággal, a német gazdasági recesszióval, és a hazai infrastruktúra elmaradottságával magyarázzák - írja csütörtöki számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Balaton északi partján kempingeket és vendégházakat üzemeltető Balaton Touristnál 12 százalékkal kevesebb szálláshelyet foglaltak le, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Főként a német vendégek foglalásainak elmaradása okozhat majd gondot, amely becslések szerint 8-12 százalékkal csökkent. Örvendetes ugyanakkor, hogy a belföldi foglalások 4 százalékkal növekedtek, és egyre több dán turista érdeklődik a Balaton környéki programok - főként a kerékpártúrák - iránt - mondta a Népszabadságnak Csákvári Árpád, a társaság vezérigazgatója.

Visszaesést vár a német turisták számában a déli parton működő Siótour Rt. és a Zalatour Rt. is. Az előbbinél a szálláshelyek csupán 60 százalékát foglalták le a németek, a tavalyi 70 százalék helyett, utóbbinál pedig az eddigi foglalások alapján akár 15-20 százalékos csökkenést is el tudnak képzelni az év egészére. A Magyar Szálloda Szövetség adatai alapján az idei első negyedévben, a balatoni szállodákban 3-5 százalékkal kevesebb vendég fordult meg, mint 2002 hasonló időszakában.

Szakértők szerint a balatoni turistaforgalom visszaesése csak részben magyarázható az iraki háború miatti aggodalmakkal. A német vendégek elmaradásának elsődleges oka az ottani gazdasági recesszió, illetve a németországi belföldi üdülések fokozódó népszerűsége. A balatoni idegenforgalom szempontjából ugyancsak óriási hátrány, hogy még mindig nincs fejlett regionális repülőtér a környéken. A Lufthansa ugyan tavaly már üzemeltetett járatokat Sármellékre, azonban idén leállítja a szolgáltatást, mivel a cég indoklása szerint a repülőtér nem biztonságos a nagyobb gépek számára. A szakértők úgy vélik: a külföldi turistákat a hazai utak állapota is elriaszthatja - írja a Népszabadság.