Megvonhatják az engedélyt az ipari parkoktól

Vágólapra másolva!
Az idén mintegy 24 ipari parktól vonhatják meg az ipari parki címet az új, jelenleg kidolgozás alatt lévő felülvizsgálati rendszer alapján. Elsősorban azok a parkok veszíthetik el a címet, amelyeket a tavalyi év végi adatok alapján nem tudtak betelepíteni vállalkozásokkal az elmúlt 3-6 év alatt.
Vágólapra másolva!

Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) helyettes államtitkára egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a felülvizsgálati rendszer célja, hogy ösztönözze a helyszíneket a fejlesztésre, és ne legyenek névleges ipari parkok.

A helyettes államtitkár elmondta: jelenleg 160 terület, illetve szervezet viseli az ipari park címet. Ezek összterülete 8800 hektár. A tavalyi év végén az ipari parkok területének átlagosan 40 százaléka már betelepült, 136 ipari parkban az ott működő mintegy 2100 vállalkozás 1200 milliárd forint értékű termelő beruházással, és 128 ezer fős létszámmal 2002-ben mintegy 3500 milliárd forint értékű terméket állított elő, amelynek 75 százaléka exportra került.

Az ipari parkok gazdasági súlyát jelzi, hogy tavaly az ezekben működő cégek adták az ipar teljes értékesítési árbevételének 26 százalékát, valamint az ország ipari export árbevételének csaknem 40 százalékát.

Az idén az ipari parkok fejlesztésére meghirdetett, május 15-én lezárt pályázatra 14 pályázatot nyújtottak be. A támogatási forrás az idei évre 500 millió forint. 2001-ben, illetve 2002-ben az ipari parkok támogatására mintegy 1-1 milliárd forint állt rendelkezésre.