Az APEH 40 milliárdos plusz bevételt vár

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetés tervezése során minden forintot megkeres, hogy fedezze a kiadási oldalt, ezért az APEH mintegy 40 milliárd forint plusz bevétel elérésére törekszik - mondta Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke csütörtökön a távirati irodának.
Vágólapra másolva!

Mindezt hatékonyságának növelésével, belső szervezési ésszerűsítésekkel, a működési feltételek javításával, az informatikai rendszer fejlesztésével, több és pontosabb vizsgálat elvégzésével, vagy éppen az adóbevételek gyorsabb beszedésével tudja elősegíteni - hangsúlyozta.

Az APEH elnöke sikeresnek minősítette az egyszerűsített vállalkozási adó bevezetésének eddigi tapasztalatait. Elmondta: 60 ezren érintettek ebben az adónemben, az adóelőlegek befizetésével 19 milliárd forint folyt be az államkasszába a becsült 16 milliárddal szemben.

Az első negyedévi adatok azt is mutatják, hogy közülük mintegy tízezren nem fizettek előleget; 800 evázónál vizsgálatot végeztek és megállapították, hogy többségüknek nem volt bevételük.

Király László György szólt arról is: az egyszerűsített vállalkozási adó az Európai Unióban nem forog veszélyben, mivel az adórendszerek ügyében nincs jogharmonizációs kényszer. Ám mivel az uniós tagdíj alapja az áfa-bevétel - az eva-sok viszont ilyet nem fizetnek -, ezért az APEH-nek számításokat kell végezni arra nézve, hogy mennyi az általuk be nem fizetett áfa.

Az adóhivatal elnöke szerint ugyanakkor rendezni kell azoknak a helyzetét, akik az EU-val kereskednek, hiszen nekik negyedévente adatszolgáltatást kell adniuk. Mivel az eva-sok csak éves bevallást tesznek, ezért a megoldás kimunkálásán dolgoznak a szakemberek.