Felére csökkenhet a gépjármű-márkakereskedők száma

Vágólapra másolva!
A gépjármű-márkakereskedők száma az európai uniós csatlakozás után várhatóan a felére csökken Magyarországon - mondta Gablini Gábor, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke szerdán.
Vágólapra másolva!

Gablini Gábor elmondása szerint Magyarországon jelenleg 800 márkakereskedő cég 1100 szalonban foglalkozik új autók értékesítésével. Az EU csoportmentességi rendelkezésének jövő évi bevezetése után elkerülhetetlenek lesznek az összeolvadások, amelyek az éleződő versenyben a működési költségek mérséklése miatt válnak szükségessé.

A jelenlegi állapot szerint a csoportmentességi EU irányelvet 2004. november 1-jétől alkalmaznák Magyarországon, ám a márkakereskedők szeretnék, ha ez már május 1-jén a csatlakozáskor megtörténne - mondta a Gémosz elnöke, aki hozzátette, hogy ezt az elképzelést a Gazdasági Versenyhivatal is támogatja, és ez ügyben kormányrendelet módosítást javasol.

Autó/uzletinegyed/vasarlas/auto/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

A magyar márkakereskedések éves összesített forgalma meghaladja az évi 1500 milliárd forintot, és mintegy 30-35 ezer munkavállalót foglalkoztatnak - mondta Gablini Gábor. A márkakereskedők 100-300 millió forint összegű hitelfelvételekre kényszerültek azért, hogy teljesíteni tudják a gyártói és az importőri elvárásokat és hogy a szalonok színvonala elérje a kívánt szintet - tette hozzá.

Termékdíj drágíthatja a gépjárműveket, háztartási cikkeket/uzletinegyed/ado/vallalkozoiadok/20030904termekdij.html