Nem bíznak az euróban az olaszok

Vágólapra másolva!
Az olaszok közül egyre többen vesztik el az EU-ba és az euróba vetett hitüket - derül ki egy felmérésből, amelyet az olasz La Repubblica napilap közölt. A megkérdezettek mindössze hét százaléka gondolja úgy, hogy az egységes pénznem előnyhöz juttatja az országot.
Vágólapra másolva!

A kutatás

A felmérést a Demos közvélemény-kutató csoport végezte november közepén, 1500 felnőtt megkérdezésével.

A megkérdezett olaszok 53 százaléka messzemenően megbízik az EU-ban és intézményeiben, ugyanakkor egy évvel ezelőtt ez az arány még 60 százalék volt - írja az euro.hu.

Az euró megítélése drámaian romlott: míg tavaly a megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy az egységes pénznem előnyhöz juttatja az országot, idén már csak hét százalékuk állította ugyanezt. Sokat elárul az olaszok euróhoz fűződő viszonyáról, hogy idén a megkérdezettek 46 százaléka "igazolhatatlan bonyodalomnak" tartotta az euró bevezetését, egy évvel korábban csupán 16 százalék gondolkodott hasonlóan.

Az olaszok mindmáig az euró bevezetésével magyarázzák az árak emelkedését, noha a hivatalos statisztikák azt mutatták, hogy az új pénz bevezetésének nem volt számottevő inflációs hatása az euróövezetben.