Tízezer pont fölött zárt a Dow Jones

Vágólapra másolva!
A Wall Street irányadó mutatója, a Dow Jones Industrial Average tavaly május óta először zárt 10 ezer pont fölött a csütörtöki kereskedésben. A mutató azután kezdett emelkedni, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve csütörtöki ülésén kizárni látszott a kamatemelés lehetőségét.
Vágólapra másolva!

Dow-történelem

A Dow Jones először 1999 március 16-ai kereskedésben lépte át a 10 ezres ponthatárt, majd március 29-én 10 ezer pont fölött zárt. Az index történelmi csúcsa 11 750 pont volt, ezt 2000 január 14-én érte el. A technológiai buborék kipukkadása után, tavaly október 9-én zárt a legalacsonyabb szinten, 7286,27 ponton. (forrás: BBC News)

A piacon már a szerdai napon vételi nyomás volt megfigyelhető, a vártnál jobb novemberi kiskereskedelmi forgalmi adatoknak köszönhetően. A csütörtöki kereskedést a Dow Jones 86 pontos emelkedéssel 10 008,16 ponton zárta. Elemzők szerint a piac felkészült egy erős év végi rallyre, írta a BBC News. A Dow tavaly május 24. óta először zárt a lélektani 10 ezer pont fölött: akkor 10 004 ponton fejezte be a kereskedést.

A két másik fő mutató, a Nasdaq és az S&P 500-as is emelkedéssel zárt: a technológiai papírokat tömörítő Nasdaq 2 százalékot, az Standard and Poor’s 500 részvényt átfogó mutatója pedig 1 százalékot enyhén meghaladóan emelkedett.

Növekedő optimizmus az amerikai tőzsdén

A befektetők március óta folyamatosan tornázzák fel az árakat a Wall Streeten, arra reagálva, hogy az amerikai gazdaság egyre több jelét mutatja a fellendülésnek. A legutóbbi GDP-adat kimondottan okot ad az optimista hangulatra, a gazdaság ugyanis júliustól szeptemberig meglepő mértékben, 8,2 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban. Míg az elemzők megegyeznek abban, hogy ilyen mértékű növekedést nem lehet fenntartani, mégis stabil erősödő tendenciát várnak a negyedik negyedéves adattól. Egyes elemzők azonban óvatosságra intenek: szerintük elképzelhető, hogy a részvények most már túlárazottak.

Maradt az 1 százalékos alapkamat Amerikában/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031210maradt.html

A Fedaral Reserve (Fed) csütörtöki ülésén olyan vélemények hangzottak el, melyek szerint az infláció az elkövetkezendő két évben alacsony marad, a munkaerőpiac pedig valószínűleg erőtlen marad. A befektetők ezt úgy értelmezték, hogy a Fed - legalábbis rövidtávon - nem szándékozik megemelni az alapkamatot. Legutóbbi, keddi ülésén az amerikai jegybank nem változtatott az jelenleg 1 százalékos alapkamaton.