Nőhet a lakásárverések száma

Vágólapra másolva!
Az egyre kockázatosabbá váló lakossági ügyfélkör miatt növekedhet a felmondott lakáshitelek és azokkal együtt az árverések aránya is - véli a követeléskezelők szövetségének elnöke. A bankok elmondása szerint eddig nincs ok panaszra a lakásportfolió minőségét illetően, a rossz hitelek aránya ezrelékben mérhető - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Növekedhet a felmondott lakáshitelek miatt sorra kerülő árverések száma, ami annak a következménye, hogy a bankoknak egyre több a kockázatos lakossági ügyfele - mondta a Világgazdaságnak Pongrác László, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (Makisz) elnöke. Az ügyfelek kockázatosabb jövedelmi kategóriák felé történő eltolódása és a szabad rendelkezésű jelzáloghitelek állományának emelkedése növelheti az arányt.

Pongrác László szerint ennek hatására a jövőben a követeléskezelő és az ingatlanforgalmazó cégek együttes megjelenése várható, az adós által felmondott kölcsönszerződéseknél ugyanis a fedezetül szolgáló ingatlan helyett az ingatlanforgalmazók cserelakásokat ajánlanak fel. A Makisz elnöke elsősorban az európai kockázatitőke-társaságok megjelenését várja ezen a piacon.

A bankok tapasztalatai szerint azonban a lakáshiteleknél egyelőre kedvező a helyzet: az árverésig jutott szerződések aránya ezrelékekben mérhető, ami töredéke a fogyasztási hiteleknél megszokott néhány százalékos aránynak.

A K&H-nál arra számítanak, hogy kismértékben emelkedik a problémássá váló lakáshitelek aránya - mondta Petőh Gyula főosztályvezető. Petőh szerint főleg a devizaárfolyam drasztikus emelkedése idézheti elő a lakáshitelek törlesztőrészleteinek jelentős növekedését, ám az árfolyam megugrása jelenleg nem várható.

Bruder Márton, az OTP Faktoring Rt. vezérigazgatója szerint ugyanakkor nem lesz több a felmondott lakáshitel-szerződések száma, és a szakember úgy véli, hogy a tendencia változására a devizaalapú lakáshitelek számának gyors növekedése ellenére sem kell számítani. Az OTP Faktoringnál az a bevett gyakorlat, hogy ha egy lakáshitel 'bedől', akkor felajánlják az ügyfélnek, hogy maga értékesítse az ingatlant, vagy árverezzék el. Általában viszont az történik, hogy ha az adós adja el az ingatlant, akkor irreálisan magas árat kér érte, így inkább a kényszerértékesítés a jellemző. Ha az ingatlant elárverezik, akkor méltányossági okokból az OTP Faktoring Vagyonkezelő Kft. hajlandó arra, hogy az árverésen megjelenve feljebb srófolja az árat. A kockázatitőke-társaságok megjelenésének nincs üzleti alapja - vélekedik a vezérigazgató, aki szerint jobb lenne, ha az önkormányzatok vásárolnák meg az árverésen a lakóingatlanokat. Ez viszont csak úgy lenne elképzelhető, ha jelentős kínálati lakásállomány állna a követeléskezelők rendelkezésére - írja a Világgazdaság.