A legtöbb számítógép márkajelzés nélküli a vállalatoknál

Vágólapra másolva!
A vállalatoknál működő számítógépek legtöbbje márkajelzés nélküli - derül ki a BellResearch kutatóintézet és a Think Consulting tanácsadó cég közös felméréséből, melynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra. A gyártók közül a Compaq piaci részesedése a legnagyobb, a rangsorban az IBM a második, a HP pedig a harmadik helyen áll.
Vágólapra másolva!

A 10 embernél többet foglalkoztató gazdálkodó szervezetek közel 600 ezer rendelkezik személyi számítógéppel - áll a BellResearch kutatóintézet és a Think Consulting tanácsadó cég által készített Magyar Infokommunikációs Jelentésben, amely 1000 vállalat informatikai és távközlési területért felelős vezetőinek, kisvállalatok esetén pedig a cégvezetők megkérdezésén alapul.

A felmérés eredménye szerint a márkajelzéssel ellátott személyi számítógépek a vállalatmérettől függetlenül valamennyi szegmensben háttérbe szorulnak az ún. "noname" gépek mellett. Még a 300 fő feletti nagyvállalatok körében is a PC-k egyharmada márkajelzés nélküli. A PC gyártók közül a Compaq piaci részesedése a legnagyobb a 10 főnél többet foglalkoztató vállalatok körében; a rangsorban az IBM a második, a HP pedig a harmadik helyen áll. Összesítésben a cégeknél több a Compaq PC, mint az IBM- és a HP-márkájú együtt.

Az egyes szegmensekben eltérő a gyártók piaci részesedése. A 300 főnél többet foglalkoztató nagyvállalatoknál a Compaq gépei - a márkajelzés nélküliekhez hasonlóan - egyharmados részt képviselnek, a sorrendben az IBM a második, a HP pedig a harmadik. Az 50 és 299 közötti létszámmal működő középvállalatok esetében a márkajelzés nélküli gépek már a teljes géppark kétharmadát teszik ki. A többi, márkás computer többsége ezeknél a cégeknél is a Compaq terméke; ebben a piaci szegmensben a HP a második és az IBM a harmadik. A 10-49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál a drága, márkás gépek helyett az alkatrészekből összerakott olcsóbb számítógépek jelentik a teljes géppark háromnegyedét.

A legtöbb processzor még Pentium I-es és II-es

Az asztali személyi számítógépek processzor szerinti összetételét kizárólag a nagy- és középvállalati szegmensben vizsgálja a tanulmány. Az 50 fő feletti vállalatok körében a Pentium I és II processzorokkal ellátott PC-k képviselik a legnagyobb részt. A közép- és nagyvállalatok viszonylag fejlettnek mondhatók, mivel a személyi számítógépek egyharmada Pentium I-es, közel kétötöde pedig Pentium II-es processzorral működik, míg a Pentium III-as processzor a cégek gépeinek 18 százalékában van.

(Üzleti Negyed)