Greenspan hosszabb távon bizakodó

Vágólapra másolva!
Rövid távon lesznek jelentős hatásai az amerikai gazdaságra a múlt heti katasztrofális merényleteknek, de a kedvező hosszú távú kilátások nem sérültek - mondta csütörtökön Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke a szenátus banki bizottságában tartott meghallgatásán. A beszédet a börzék kedvezően fogadták, az indexek emelkedni kezdtek.
Vágólapra másolva!

Greenspan a katasztrófa utáni első nyilvános beszédében emlékeztetett: a Fed hétfőn, a New Yorki tőzsdenyitás előtt 50 bázisponttal, 3 százalékosra csökkentette irányadó kamatát.

A Fed elnöke kijelentette: a World Trade Centert és a környező pénzügyi negyedet teljesen romba döntő múlt heti támadások gazdasági hatásának felméréséhez több idő szükséges, de már látható, hogy azóta a magánfogyasztás visszaesett: mindenki tévét nézett, így a fogyasztók távol maradtak a bevásárlóközpontoktól.

A Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint Greenspan nem ejtett szót a Fed követendő kamatpolitikájáról és a kormányzat gazdaságélénkítő elképzeléseiről.

Ennek ellenére a nagyhatalmú jegybankelnök nyilatkozata javított a befektetők hangulatán: a New York-i értéktőzsde irányadó, 30-as Dow Jones iparvállalati indexe a korábbi 3 százalékos veszteséget követően 100 pontot erősödött.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Federal Reserve