A Bayer vegyipari konszern rontotta idei kilátásait

Vágólapra másolva!
A Bayer német vegyipari vállalat szerdán közzétett profit-előrejelzésében a gyengülő amerikai gazdaságra és a magas nyersanyagárakra hivatkozva rontotta idei kilátásait. A cég várakozásai szerint mind a második negyedévi, mind pedig az éves nyereség elmarad a tavalyi értékektől. A múlt héten egyébként a BASF német vegyipari cég is borús profit-figyelmeztetést tett közzé.
Vágólapra másolva!

A német Bayer AG vegyipari konszern szerdán rontotta idei profit-előrejelzését, a gyenge amerikai gazdaságra, a magas nyersanyagárakra és egyik fő terméke, a vérzékenység elleni, Kogenate nevű szer hozamának meredek csökkenésére hivatkozva.

A közlemény szerint a második negyedévi profit messze elmarad a tavalyi második negyedévitől, és az egész évi profit is kevesebb lesz a tavalyinál. Erre az évre a Bayer körülbelül 3 milliárd euró működési profitot vár rendkívüli tételek nélkül. A Bayer tavalyi működési eredménye 3,18 milliárd euró volt, az 1999-es 2,2 milliárd euró után.

A nehezedő helyzet ellenére a vállalat teljesíteni fogja idei beruházási és kutatási-fejlesztési terveit - tették hozzá. Azt is közölték, hogy a vegyipari részlegben és a mezőgazdasági hatóanyagok részlegében növekszik a teljesítmény.

A múlt héten a német BASF vegyipari vállalat hasonlóan borús profitfigyelmeztetést adott ki. Azóta a piac beárazta a vegyipari szektor gyengélkedését, úgyhogy szerdán a Bayer bejelentése csak átmeneti felfordulást okozott.

Szerda reggel a Bayer a frankfurti értéktőzsde egyik legnagyobb vesztese volt 3 százalék körüli visszaeséssel, de tizenegy óra felé - 43,31 eurós értéken - már csak 0,07 százalékkal maradt el a keddi záróártól.

(MTI)

Ajánlat:

Bayer AG

BASF