Közösen folytatja a De Beers gyémántóriás és a luxuscikkgyártó LVMH

Vágólapra másolva!
Hozzájárult az Európai Unió versenyügyekben illetékes hivatala, hogy a saját tevékenységi körében piacvezetőnek számító óriáscégek - a De Beers gyémántóriás és a luxuscikkgyártó Louis Vuitton Moet Hennessy - közös vállalatot hozzon létre.
Vágólapra másolva!

A világ nyersgyémánt-termelésének 65 százalékát adó, jelenleg a dél-afrikai Oppenheimer család ellenőrzése alatt lévő De Beers közös vállalatot hoz létre a Louis Vuitton Moet Hennessy-vel (LVMH), a világ vezető luxuscikkgyártójával. Az ügylettel a De Beers mint egyedi márkanév kerülhet a luxuscikkek piacára, eddig a vállalat fő profilja ugyanis a nyers és csiszolatlan gyémánt eladására korlátozódott.

A közös vállalatba a De Beers nyersgyémánt-üzletét és az LVMH luxuscikkeket árusító bolthálózatát viszik a cégek.

Az unió versenybizottsága még feltételt sem szabott a közös vállalat létrejöttéhez, noha az USA versenyügyi illetékesei folyamatosan bírálják a De Beers piaci magatartását. Olyannyira rossz a viszony a felügyelet és szövevényes tulajdoni viszonyokkal bíró gyémántóriás között, hogy a cég tulajdonosai és vezetői nem is igen tehetik a lábukat az amerikai kontinensre.

(Üzleti Negyed)