Sokkal hatékonyabbak voltak tavaly a bankok

Vágólapra másolva!
Jövedelmezőbben és hatékonyabban dolgoztak a bankok tavaly, miután az adózás előtti eredmény közel 50 százalékos bővülését a banküzemi költségek alig 1,8 százalékos növekedése kísérte. A Magyar Külkereskedelmi Bank szektorelemzése szerint az alacsony költségszint elsősorban az alkalmazotti létszám csökkenésének és így az alig 5,9 százalékkal növekvő személyi kifizetéseknek köszönhető.
Vágólapra másolva!

A bankszektor több mint 80 százalékát lefedő pénzintézetek adatai szerint az adózás előtti eredmény közel 50 százalékkal, a mérleg szerinti eredmény pedig duplájára nőtt. A profitbővülés többek között annak köszönhető, hogy a bankok a kamatokból 11,7 százalékkal nagyobb tiszta jövedelemre tettek szert, mint egy évvel korábban, ami 3 százalék körüli reálnövekedést jelent a 9,2 százalékos inflációhoz viszonyítva. Még jobb eredményt hozott a díjpolitika, a nettó jutalékbevételek ugyanis 21,7 százalékkal bővültek. Az MKB kalkulációja szerint a szektorban az átlagos kamatrés 3,5 százalék körüli, ami alig változott az előző évhez képest.

A költséggazdálkodás kézben tartását jelzi, hogy a banküzemi költségek alig nőttek. Részben a fúziók következtében több mint 700 fővel csökkent az alkalmazotti létszám, és a személyi kifizetések csak 5,9 százalékkal voltak magasabbak. A fiókracionalizálás következtében a bérleti díjfizetés is csökkent, 19,8 százalékkal 2000-hez képest. A piacszerzés lázában égő bankoknál azonban a banküzemi költségek kiugróbbak: a Raiffeisen Banknál például 33,6, az Ersténél közel 30, a CIB Banknál pedig 28 százalékkal emelkedtek.

Az előzetes eredmények szerint csökkent a kihelyezett kölcsönök kockázatossága, a hitelezési veszteségre átlagosan 30-40 százalékkal kisebb tartalékot képeztek. A bankok piaci aktivitását jelző mérlegfőösszeg 21,1 százalékkal, az ügyfélhitelek bővülésével közel azonos mértékben nőtt. Elsősorban a lakossági üzletágak növekedtek, lakáshitelekből például 130 milliárdot folyósítottak és a gépjármű-hitelezés is felfutott közel 150 ezer új autó értékesítése révén. A betétek között a vállalkozói megtakarítások 19, a lakossági betétek 14,4 százalékkal bővültek, ez utóbbiban egyszeri hatásként megjelent az otthon tartott uniós valuták euróra váltása.

Elégedettek lehetnek az Általános Értékforgalmi Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen és a Konzumbank tulajdonosai, a bankba fektetett tőke hozama ugyanis messze az éves infláció fölött volt. A megtérülési vagy más néven tőkehatékonysági mutatók ugyanis 20 százaléknál is magasabbak lettek a 10 százaléknál kisebb éves inflációhoz viszonyítva. Csak kevéssel marad el ettől a csoporttól a CIB Bank és a Magyar Külkereskedelmi Bank, ahol ugyancsak jó teljesítményt mutatnak a 17 százalékot meghaladó mutatók, s reálmegtérülést hozott a tőke az Inter-Európa Banknál is. A Budapest Bank viszont éppen a reálmegtérülés határán áll, igaz tervei szerint idén nagyot javítana a tőkehatékonyságon. A Kereskedelmi és Hitelbank és az Erste Bank belga és osztrák tulajdonosai számára viszont nem jó hír, hogy a befektetett tőke nem tudta megtartani reálértékét.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Felgyorsult a növekedés a bankszektorban

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből


2002. március 6. 08:13