Az MSZP megtartaná a Széchenyi kártyát

Vágólapra másolva!
Kiszámítható gazdaságpolitikát ígért az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki 2006-ra 6 százalékos gazdasági növekedést is reálisnak tart. Medgyessy Péter - a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában tegnap előadást tartva - a forint erősödésének jelenlegi tendenciáját veszélyesnek, vállalkozásellenesnek nevezte.
Vágólapra másolva!

Kormányra kerülésük esetén a szocialisták kiszámítható gazdaságpolitikát és a kisvállalkozók számára egyszerűsített, 15 százalékos átalányadót kívánnak kialakítani - mondta Medgyessy. A Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában tegnapi előadásában annak is hangot adott, hogy helyreállítandó a tőzsde tekintélye. Véleménye szerint a beruházások bővítéséhez a megtakarítások növelésére, ahhoz pedig ösztönző reálkamatra van szükség. A lakosság ismét képes lesz megtakarításai révén gondoskodni jövőjéről, az MSZP helyre akarja állítani ennek feltételeit, garanciáit. Így a megtakarítások visszakerülhetnek a gazdaság vérkeringésébe. Medgyessy ezúttal is kitért az "üvegzsebprogramra", illetve arra, hogy a parlamenten kívül a kamaráknak és más civil szervezeteknek is szerepet kell vállalniuk az ellenőrzésekből.

Medgyessy Péter szerint vállalkozóellenes a forint gyors felértékelődése. A forinterősödés ugyanis elviszi a forrásokat, a kisebb cégek felélik tartalékaikat, nem marad pénzük a fejlesztésekre. Az elmaradó beruházások a csökkenő foglalkoztatáshoz vezetnek. Az olcsóbbá váló import is erősebb konkurenciát jelent, s a tisztességes hazai vállalkozások tömegesen mehetnek tönkre. A miniszterelnök-jelölt szerint alkalmazhatók olyan gazdaságpolitikai eszközök, amelyek korlátozzák a túlzott felértékelődést, de engedik azt a mértéket, amely ösztönzi a gazdaságot.

Medgyessy, az MSZP kormányra kerülését követően két évre előre adómérséklő programot kíván meghirdetni. A szocialisták nem akarják megszüntetni a Széchenyi tervet, a törvényesen vállalt kötelezettségeket pedig kifizetik. Ugyanakkor új, nyilvános pályázati rendszert, normatív feltételeket tartanak helyesnek, s létrehozzák a nemzeti fejlesztési tervet. A Széchenyi kártyát is működőképesnek tartja a miniszterelnök-jelölt, az egymilliós jelenlegi felső határt a leendő kormány kész felemelni, ha a bankokkal sikerül megegyezni.

Figyelembe véve a mostani alacsony növekedési ütemet, 2006-ig ez akár kétszeresére nőhet - így kalkulál a kormányfőjelölt. Medgyessy kifejtette, hogy az ország külföldi tőkelekötési képessége tekintetében elveszítette vezető helyét a térségben. Ennek visszaszerzésére van lehetőség, s a források koncentrált felhasználásának kormányzati hátterét is kialakítják. De ezt Medgyessy nem a PHARE-miniszteri tisztség megtartásával látja megvalósíthatónak.

(Gergely László - Magyar Hírlap)

Korábban:

Széchenyi kártya takarékszövetkezetek nélkül
(2002. április 8.)

Felemás eredményt produkált a Széchenyi terv
(2002. április 05.)

Széchenyi-kártya: 9,4 százalékosnál alacsonyabb kamat
(2002. április 04.)

Májustól Széchenyi-hitelkártya
(2002. április 02.)