Amerikában is vizsgálják a Vivendi könyvelését

Vágólapra másolva!
A Vivendi Universal francia médiaóriás hétfőn bejelentette, hogy az Egyesült Államokban két előzetes bűnügyi vizsgálat is indul a vállalat ellen, amelyek során a Vivendi könyvvitelét vizsgálják át. Korábban Európában hasonló eljárás indult is - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

Az amerikai legfőbb ügyészség New York-i kerületi hivatala, illetve az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) Miamiban székelő irodája külön-külön indították el vizsgálataikat - közölte a Vivendi. A cég ugyan nem közölt részleteket a vizsgálatokról, azonban annyit elárult, hogy a két ügy között van összefüggés.

Franciaországban a tőzsdefelügyelet és a párizsi ügyészség jelenleg is vizsgálja a Vivendi könyvelését, miután a részvényesek azzal vádolják a vállalat volt vezetését, hogy Jean-Marie Messier ex-elnök irányítása idején valótlan pénzügyi információkat tettek közzé.

Mint ismeretes Messier-t Jean-Rene Fourtou váltotta az elnöki székben idén júliusban. Az új elnök mintegy 19 milliárd eurós adósságot "örökölt", ráadásul a cégnél a kreatív könyvelés gyanúja is fölmerült. A befektetők pedig a vállalat új - a Cegetel megőrzését célzó - stratégiája miatt aggódnak.

A rossz hírek bejelentését követően - némi meglepetésre - a Vivendi részvényeinek árfolyama 3 százalékot emelkedett a párizsi értéktőzsdén - írja a BBC News Online.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Vivendi

Korábban:

A Vivendi mégis megtartaná a Cegetelt
(2002. november 4.)

Kreatívan könyvelhetett a Vivendi
(2002. október 22.)