Menekül a tőke Oroszországból

Vágólapra másolva!
Két nap alatt mintegy 10 milliárd dollárt vontak ki külföldi befektetők az orosz tőzsdéről, miután a kormány a második legnagyobb orosz mobilcégen is adótartozást kér számon. A VimpelCom legnagyobb tulajdonosa konfliktusba került az orosz informatikai miniszterrel - magyarázzák elemzők a váratlan adótartozást.
Vágólapra másolva!

Szerdán és csütörtökön mintegy 10 milliárd dollárt vontak ki külföldi befektetők az orosz tőzsdéről. A moszkvai tőzsdeindex értéke 10 százalékkal zuhant, így a mutató eddigi éves növekedése eltűnt - írja elemzésében a The Moscow Times. A tőke menekülésének oka, hogy az ország adóhatósága váratlanul 158 millió dolláros adótartozást kért számon a második legnagyobb mobilszolgáltatón, a VimpelComon.

Az ügy előzménye szakértők szerint Mihail Fridman oligarcha és Leonyid Reiman informatikai és kommunikációs miniszter konfliktusa. A VimpelCom legnagyobb tulajdonosa, a Fridman érdekeltségébe tartozó Alfa-csoport ugyanis lejárató kampányt indított a miniszter ellen, mert érvelésük szerint Reiman érdekeltséggel rendelkezik a harmadik, MegaFon nevű mobilszolgáltatóban. Az ügyet még bonyolultabbá teszi, hogy a VimpelCom másik jelentős részvényese az Európa-szerte távközlési érdekeltségekkel rendelkező norvég Telenor.

Oroszország egyre inkább banánköztársasághoz hasonlít - senki sincs biztonságban - nyilatkozta a lapnak Mattias Westman, a Prosperity Capital Management alapkezelője. Mérsékeltebben dormált véleményt Alekszander Kim, a Reneissance Capital elemzője, aki szerint a befektetők "átértékelik az ország biztonsági besorolását".

A Jukosz elleni hajtóvadászat is hasonlóképpen, az adótartozások nyilvánosságra hozatalával kezdődött, ami indokolttá teszi a befektetők aggodalmát. Egész eddig Putyin elnök sikeresen elhitette a befektetőkel: az olajcég ügye egyedi eset volt.