A gazdák szerint csak félig teljesítette vállalásait a kormány

Vágólapra másolva!
Csak azokat a vállalásait teljesítette a kormány a gazdák szerint, amelyek nem igényeltek plusz forrásokat. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) elnöke szerint a múlt évi kifizetések még minidig nem zárultak le. A Magosz Brüsszelben igyekszik erősíteni a gazdák érdekvédelmét.
Vágólapra másolva!

A gazdák és a kormány közötti agrármegállapodásból azok a pontok teljesültek, amelyek megvalósítása nem igényel többletforrást, s ezért felemásnak mondható a helyzet - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke, hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Jakab István, aki egyben a demonstráló gazdák tárgyaló delegációjának vezetője is, elmondta: még a múlt évi kifizetések sem teljesültek teljes mértékben. Az elnök azt követően beszélt minderről, hogy a közelmúltban a gazdálkodók és az agrártárca megbízottai értékelték a gazdademonstrációt követő agrár-megállapodás teljesülését.

Jakab István kifejtette: még ma is vita van a falugazdászok létszámáról, s a gazdálkodók képviselői sérelmezik azt is, hogy a Hernád-menti árvízkárosultak még mindig nem kapták meg a megígért segítséget. A Magosz elnöke kitért arra is, hogy még nem mindenki kapta meg a múlt évi támogatásokról szóló végelszámolást, valamint néhány esetben a teljes összeg sem fizették ki.

Jakab István emellett gondként említette, hogy a gabonatárolókban az új termést várhatóan nem lehet majd maradéktalanul elhelyezni, mivel azokba még mindig az intervenciós készleteket tárolják. Ezért szorgalmazta, hogy az intervenciós készleteket mielőbb szállítsák ki a raktárakból.

Hozzátette: azért, hogy a gazdáknak erősödjön az érdekvédelme, a Magosz kezdeményezi Brüsszelben, hogy intervenciós felvásárlásra csak gazdálkodóktól vegyenek át terményt, kereskedőktől ne. A Magosz elnöke szerint gabonából az idén is jó termés várható, ám valószínűsítette, hogy az árak a tavalyinál alacsonyabbak lesznek.

Jakab István utalt arra is, hogy a magyar áruk minőségvédelme még mindig nem megoldott, mivel sok nem megfelelő külföldi termék jelenik meg a piacon. Ennek kapcsán megjegyezte: az unióba belépett új tagállamok 6 százalékkal növelték a magyarországi szállításaikat, míg a magyar export csupán 3 százalékkal növekedett.