Új adóügyi kezdeményezéseket sürget Draskovics

2005.02.17. 17:43

Magyarország Németországgal és Franciaországgal közösen levélben kezdeményezte az Európai Unió pénzügyminisztereinél, hogy mélyítsék el a munkát az adórendszerek jobb összehasonlíthatóságának érdekében - jelentette be az uniós miniszterek csütörtöki brüsszeli ülését követő sajtótájékoztatóján Draskovics Tibor pénzügyminiszter.

Ha néhány fontos tagországnak hasonló jellegű problémája van, akkor azt közösen kellene megvizsgálni - mondta a szaktárca vezetője. Magyar sikernek mondta Draskovics Tibor, hogy a stabilitási és növekedési paktum reformjának tárgyaláskor ma már fő téma az is, hogy elismerjék a strukturális reformok költségvetési hatásait. A visegrádi országok és Ausztria szakértői szinten egyeztetést kezdenek az általános forgalmi adó ügyében, miután kiderült, hogy valamennyi országban nagy probléma az áfabevételek egy részének eltűnése, mondta.

Brüsszel visszakozik hiányügyben

A kormány nem tervez nagy horderejű új intézkedéseket a bizottsági ajánlás nyomán, közölte az ülést követően Draskovics Tibor. A magyar pénzügyminiszter szilárdan és világosan elkötelezett az ajánlásunkban foglaltak végrehajtására - mondta Joaquín Almunia, a gazdasági és monetáris ügyekért felelős európai biztos. Az uniós illetékes elismerte azt is, hogy az ajánlásban végül is nem szerepel konkrét érték az államháztartási hiány további csökkentésére. A szerdai bizottsági közleményben egyértelműen és világosan az szerepelt, hogy a brüsszeli testület szerint a GDP fél százalékával egyenértékű intézkedésekre lenne szükség jelenleg.

Draskovics Tibor elmondta: a márciusban még a pénzügyminiszteri tanács által is elfogadandó ajánlás nyomán a kormány nem tervez "fantasztikusan új" intézkedéseket, de ezt a bizottság sem várja. A miniszter szerint a magyar program betartásának újabb, nyári ellenőrzésekor azt kell majd bizonyítani, hogy a bevételek és a kiadások az előírt szinten vannak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK