Ingatlanforgalmazók szerint az új lakóingatlanok idén kettő, a használtak egy, a telkek hat százalékkal drágulnak. A fővárosi ingatlanpiaci index mínusz 20 százalék körül alakult az utóbbi három negyedévben, ami a kereslet visszaeséséből és a piac túltelítettségéből adódik - közölte Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója szerdán sajtótájékoztatón.

Az index 2000 elején még csaknem plusz 20 százalékon állt, majd 2001-től folyamatosan negatív indexeket lehetett mérni (2002-re például csaknem mínusz 30 százalékon állt a mutató). Az utóbbi három negyedévben az index -21,4, -21,6 illetve -23,2 százalékon állt.

A vezérigazgató elmondta, hogy a negatív 23,2 százalékos index főként a kereslet visszaeséséből és a piac túltelítettségéből adódik. Hangsúlyozta, hogy a kereslet csökkenése ellenére a korábbihoz hasonló ütemben folynak a lakóingatlan-fejlesztések. A negatív indexhez tartozik a tavalyi reálbér-csökkenés, a piaci kamatok emelkedése is. A piacról szinte teljesen kivonultak azok, akik korábban befektetési céllal vásároltak ingatlanokat. A használt lakásukat lecserélők pedig nehezebben tudják értékesíteni ingatlanjukat a maximális ötmillió forintos hitelösszeg miatt - mondta Akar László.

Az ingatlanforgalmazók az új lakóingatlanoknál egész évre 2 százalékos, a régi lakóingatlanoknál 1 százalékos áremelkedésre számítanak. Az irodáknál ez az áremelkedés 2, illetve 0 százalék lesz a feltételezés szerint, az üzlethelyiségeknél 3, illetve 4 százalék, a raktáraknál, üzemcsarnokoknál 4, illetve 2 százalék, a telkeknél viszont elérheti az árak emelkedése a 6 százalékot.

A Fészekrakó sem segített

Akar László szerint a lakáspolitikában nem jelentett értékelhető fordulatot a Fészekrakó program bevezetése. Az ebből a körből kikerülő hitelfelvevők száma az idén legfeljebb nyolcezer háztartás lehet. A tervezett további intézkedések, a korhatáremelés viszont növelheti az igénybe vevők számát, de csak szeptembertől, ha június végéig módosítják a jogszabályt.

A közeljövőben a reálbérek alakulása, a forintkamatok esése, valamint az áfajogszabályok módosítása, így a 25 százalékos kulcs 20 százalékra csökkentése sokat javíthat a lakáspiaci mutatókon. Az országosan reprezentatív minta alapján megállapították, hogy körülbelül 52 ezer lakásépítő vagy lakásvásárló háztartásra lehet számítani a következő időszakban, illetve 342 ezer olyan háztartásra, amely felújítást vagy bővítést tervez.

A felmérés foglalkozik a lakásárak alakulásával is. Ezek szerint az idei év első negyedévében a használt lakások kategóriájában a négyzetméterenkénti ár XII. kerületi társasházi lakás esetében 314 ezer forint, XI. kerületi panellakás esetében 205 ezer forint, csepeli panellakás esetében pedig 174 ezer forint. Az új építésű ingatlanoknál a XII. kerületi társasházi lakás ára 60 négyzetméter alatt négyzetméterenként eléri a 406 ezer forintot, 60 négyzetméter fölött a 372 ezer forintot.