Az Elmű 2600, az Émász 550 forint osztalékot ad

Vágólapra másolva!
Két év után ismét osztalékot fizet az Émász, a megjelent közgyűlési meghívó szerint részvényenként 550 forintot. Az Elmű 2600 forintot fizet ki tulajdonosainak, ami a pénteki záróárral számolva, az Émász esetében 4,2 százalékos, míg az Elműnél 7,5 százalékos éves hozamnak felel meg. 
Vágólapra másolva!

A német RWE többségi tulajdonában lévő Budapesti Elektromos Művek Rt. (Elmű) Igazgatósága 2006. április 28-ra hívta össze a társaság éves rendes közgyűlését. A meghívóban mindjárt közölték az osztalékjavaslatot is, amely szerint összesen 15,794 milliárd forintot osztanak szét a részvényesek között, ha ezt a közgyűlés jóváhagyja. Ez a több mint 6 millió darab részvényt figyelembe véve, 2600 forintot jelent egy darabra vetítve. Az Elmű tavaly 2 350 forintot fizetett ki osztalékként.

Az Elmű nyeresége egyébként tavaly 16,513 milliárd forint volt, az osztalék kifizetése után megmaradt 719 millió forintot a cég vezetése az eredménytartalékba helyeztetné.

A szintén többségi RWE tulajdonban lévő Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt. (Émász) Igazgatósága is április 28-ra hívta össze a közgyűlést. A meghívóból az is kiderül, hogy a vezetőség részvényenként 550 forint osztalék kifizetését javasolja. Ennél nagyobb összeget 2000-ben fizetett ki a társaság, akkor 560 forint volt az osztalék. Az utolsó két évben azonban egyetlen fillért sem kaptak a részvényesek. Az Émász tavaly 2,6 milliárd forint nyereséget ért el, amiből közel 949 millió forintot tenne a vezetés eredménytartalékba, és a többit fizeti ki a részvényeseknek.