Oroszország visszafizeti adósságát

Vágólapra másolva!
Oroszország még az idén teljes egészében visszafizeti adósságát a Párizsi Klubban lévő állami hitelezőknek - közölte az orosz elnök csütörtökön. Oroszország tavaly 15 milliárd dollárt törlesztett az adósságából, ebből 6 milliárdot Németországnak.
Vágólapra másolva!

Oroszország tavaly április elsején még 46,2 milliárd dollárral volt adósa a Párizsi Klubnak. Ezt az összeget tavaly júliusban és augusztusban idő előtti törlesztéssel csökkentette 15 milliárd dollárral.

Az orosz gazdasági minisztérium egyik illetékese korábban azt mondta, hogy az adósság teljes rendezésére hat hónap alatt kerülne sor és a visszafizetések az úgynevezett stabilizációs alapból történnének. A 2003-ban létrehozott pénzalapban eddig mintegy 51,85 milliárd dollárt halmoztak fel. Az oroszországi stabilizációs alap bevétele a nyersolajból származik.

Orosz elképzelések szerint az idő előtti törlesztéssel a hitelezők feltölthetnék a multilaterális fejlesztési ügynökségek számláit és ezeken keresztül történhetne meg a világ legszegényebb országainak adósságleírása, amiről tavaly állapodtak meg skóciai ülésükön a G8-ak vezetői.

Az idő előtti orosz törlesztés tavaly nemtetszést váltott ki Berlinben, mert a német kormány számított a kamatbevételekre, de némi alkudozás után megegyeztek az előtörlesztésben.