Zuhan a YUKOS részvények ára

Vágólapra másolva!
Csütörtökön zuhanni kezdtek a YUKOS cég részvényei, azután, hogy az orosz adóhatóság szerdán bejelentette: újabb, ezúttal 3,5 milliárd dolláros adótartozást állapított meg a már korábban feldarabolt olajcég számára.
Vágólapra másolva!

A YUKOS dolláralapú részvényei - amelyek az utóbbi hónapokban kezdtek magukhoz térni - csütörtök délelőtt 15 százalékkal 1,89 dollárra estek Moszkvában. A rubelben jegyzett YUKOS-papírok 12 százalékos csökkenéssel 54,2 rubelre gyengültek.

Az orosz adóhatóság szerdán újabb tetemes adóhátralékot mutatott ki a YUKOS olajcégnél, ami feldarabolásának közelgő végére utalhat. Az újabb adókövetelés a bírsággal együtt 3,5 milliárd dollár, amellyel együtt immár 30 milliárd dollárra emelkedik a cég számára megállapított hátralék teljes összege. A YUKOS szerdán bejelentette, hogy 107 milliárd rubeles, vagyis 3,5 milliárd dolláros visszamenőleges adókövetelést kapott 2004-ről, amely 54 milliárd rubel hátralékból, 42 milliárd rubel bírságból és 11 milliárd rubel büntetőkamatból tevődik össze.

A YUKOS-t már 2004 végén megfosztották fő termelőegységétől, a Yuganskneftegaztól, amelyet elárvereztek az anyacégre kirótt, összesen 27,5 milliárd dolláros adókövetelés egy része fejében.

A megtépázott YUKOS egy hete közölte, hogy 6,3 milliárd dollárra faragta le adótartozását, miután törlesztésre fordította azt a 417 millió dollárt, amit osztalékként kapott a félállami Gazprom monopólium által megvásárolt Sibneftben megmaradt kisebbségi pakettje után.

Moszkvai megfigyelők szerint az újabb adószámla, amely megint csaknem tízmilliárd dollárra duzzaszthatja a YUKOS adóterhét, arra utalhat, hogy az olajcéget végleg feldarabolják, megfosztva megmaradt termelő egységeitől, így a Tomsknefttől és a Samaraneftegaztól is.