Figyelmeztetést küld Magyarországnak az EB

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság hat EU-tagállamot kíván megfegyelmezni a biztosításokra és a nyugdíj-rendtartásra vonatkozó EU-szabályok feltételezett megsértése miatt.
Vágólapra másolva!

Olaszországot és Finnországot már beperli az Európai Bíróságon, Németországnak második, Csehországnak, Magyarországnak és Lengyelországnak pedig első figyelmeztetést küld a bizottság, melyben felvilágosítást kérnek, közölték az EU végrehajtó testületénél csütörtökön.

Az utóbbi három országgal a brüsszeli bizottság gondja az, hogy szerinte ezekben az országokban nem honosították kellően az EU három évvel ezelőtti direktíváját a munkavégzés alapján járó nyugdíjat folyósító intézmények tevékenységére és ellenőrzésére.

A bizottság értesült a három ország álláspontjáról, amely szerint náluk nincsenek a direktíva hatálya alá eső nyugdíjintézmények, és csak annyiban kötelesek alkalmazni a direktívát, amennyiben az lehetővé teszi, hogy más országokban alapított nyugdíjintézmények náluk is tevékenykedhetnek. A bizottság álláspontja azonban ezzel ellentétes, az EB szerint ugyanis a direktívát attól függetlenül teljesen honosítani kell, hogy milyen intézmények működnek jelenleg ezekben az országokban. A figyelmeztetett országoknak két hónapjuk van a válaszadásra.

A dohányreklámok ügyében is lépett az EB

Újabb lépéseket tett az Európai Bizottság négy európai uniós tagállam, köztük Magyarország ellen a dohányhirdetésekről szóló uniós irányelv megszegése miatt.

Olaszországot Brüsszel az Európai Bíróság elé idézte, míg Csehországot és Spanyolországot első, Magyarországot pedig második figyelmeztetésben részesítette.

Magyarországgal kapcsolatban Brüsszel jelezte, hogy a magyar szabályozásban azzal a lehetőséggel van problémája, amely kivételt engedélyez a gazdaság számára kiemelkedő fontossággal bíró események esetében.

Markosz Kiprianu fogyasztóvédelmi felelős a négy döntést bejelentve megerősítette, hogy az EU semmilyen módon nem tűri a dohány reklámozását.