Mégis módosítják a reformcsomagot

Vágólapra másolva!
Száz paragrafusból álló adómódosítási tervezetet nyújt be a kormány a parlamentnek - jelentette be Veres János pénzügyminiszter szerdán este. Járulékot kell fizetni az őstermelőknek és a háztartásbeliek után is.
Vágólapra másolva!

A miniszter nyáron még határozottan állította, hogy az ingatlanadó tervén kívül más adóváltoztatás nem kerül az Országgyűlés elé. Szerda esti beszédében azonban Veres azt közölte, a csomagot módosító csomag valóban nem nevezhető kicsinek, és két érdemi változást is megemlített - írja a Népszabadság.

Az egyik a járulékot most nem fizetők egészségbiztosításának rendezése. A háztartásbeliek és őstermelők vélhetően egészségbiztosítási járulékot lesznek kénytelenek fizetni, mégpedig nem is keveset. A munkáltatói és munkavállalói terhet is megfizettetné az állam, ami a minimálbérrel számolva, havi 8-10 ezer forint.

A másik változás, a kutatás-fejlesztésre adott kedvezmény a szolidaritási adó alapjából, amelyet Veres szerint a K+F tevékenységek az Európai Unióban is kiemelten kezelt fejlesztésének célja, és nem az Audi "kérése" motivált.

Az újabb adómódosítást pénteken nyújtják be az Országgyűlésnek. A tervezetet - melynek létével a pénzügyi tárca először ismeri el a nyári adócsomag szakértők által korábban többször hibásnak mondott pontjainak létezését - hat hét alatt, rohamtempóban kell elfogadni.