Szeptembertől átlagosan, valamivel több mint 4 százalékkal drágul a kábeltévé előfizetési díja. A szolgáltatás áfája 15-ről 20 százalékra emelkedik, az áfaváltozás hatását a kábelcégek a felhasználókra hárítják át.

Szeptembertől várhatóan 4 százalékkal emelkedik a kábeltévé-szolgáltatás díja. Az év elején már drágult az előfizetés, a vezető kábelcégek közül a UPC átlagosan 10, a T-Kábel 4-9, a FiberNet 7 százalékkal emelt, írja a Világgazdaság. A jelenlegi áfaváltozás miatt ismét ezt teszi a vezető hazai kábelcég, a UPC Magyarország Kft., erősítette meg Szűcs László, a társaság sajtókapcsolati igazgatója, aki hozzátette: mikor év elején az internetszolgáltatás áfája 25-ről 20 százalékra mérséklődött, a szolgáltatók is csökkentették az előfizetési díjakat.

Jelenleg is folyik, a következő években pedig a legfontosabb feladat lesz az európai és hazai kábelszolgáltatók számára a digitális műsortovábbításra való átállás. Tavaly, december óta a második számú hazai kábelcég, a T-Kábel kínál Budapesten és környékén olyan kiegészítő digitális csomagokat, mint az elektronikus műsorújság. A UPC kábelhálózatán várhatóan jövőre kezdik az átállást. A cég műholdon már öt éve kínál digitális szolgáltatást, ennek jelenleg 180 ezer előfizetője van.